Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Tänä vuonna juhannus on vähäluminen

Vaalit saatiin taputeltua, ja seuraavaksi alkaa keskustelu puheenjohtajien paikoista. Keskusta piti nipin napin suurimman puolueen mandaattinsa, joten neuvottelut käydään heidän johdollaan. Vaalitulosta kunnioitetaan, mutta voisin arvella, että muuttuneet valtasuhteet sekä Perussuomalaisten vahva nousu vaaleissa tuovat uudenlaisia elementtejä keskusteluun. Juhannuksen jälkeen alkaa kova taistelu kunnanhallituksen paikoista, puheenjohtajan nuijista, lautakuntien puheenjohtajien pesteistä sekä rooleista kaupunginyhtiöiden hallituksissa. Kolmen suurimman joukkoon on nyt tullut uusi keskustelija, jotka muuttaa vuosikymmeniä jatkunutta tapaa hoitaa asioita. Isojen lisäksi todennäköisesti myös pienemmän nousijat haluavat sanoa sanansa keskustelussa osoittaen korostunutta kansan vaatimusta monipuolisuuteen ja moniääniseen keskusteluun. Mielenkiinnolla jäämme seuraamaan minkälaiseen lopputulokseen keskusteluissa päästään.

Juhannus ja kesä sotkee kunnanvaltuustojen järjestäytymistä ja hidastaa kunnallisen päätöksenteon käynnistymistä. Normaalissa vaaliaikataulussa uusi valtuusto pääsee työn äärelle nopealla aikataululla. Samoin pystytään aloittamaan heti uusien valtuutettujen perehdyttäminen vaativaan rooliinsa. Nyt näyttäisi siltä, että vauhtiin päästään vasta elokuun puolella, ehkäpä vasta syyskuussa. Olisi tärkeää, että rattaat pääsisivät vauhtiin mahdollisimman nopeasti, jotta kunnan virkamiehillä olisi mahdollisimman nopeasti päättävät elimet toimintakuntoisia eikä kunnan toiminta syyttä suotta hidastuisi.

Vaikka juhannus nyt poliittista järjestäytymistä hieman hidastaakin, otamme sen ilolla vastaan. Näyttäisi tänä vuonna siltä, että juhannusviikonloppu on poikkeuksellisesti melko vähäluminen, muttei vaaraton. Ukkosmyrsky- ja hellevaroitus vaanivat sään puolesta. Lisäksi pitää muistaa riskit vesillä ja liikenteessä. Eikä vähätellä hyttysten, paarmojen ja mäkäräisten aiheuttamaa kurjuutta. Kohorin se ei oo koskaan. Vaikka suomalainen mentaliteetti vetäisikin valittamisen suuntaan, niin valittamiseen ei kannata nyt lähteä.

Atria on valmistanut makkaraa yötä päivää jo monta viikkoa, joten grillit kuumiksi ja riittävästi vettä laseihin. Ihan hellelukemia ei ole ainakaan Etelä-Pohjanmaalle luvassa, mutta hyvin lähellä. Helteestä saadaankin nauttia vain joka neljäs vuosi juhannuksena. Molempina päivinä vielä harvemmin eli tyytyväisiä saadaan olla. Pidetään huolta, että tilastot pysyvät tänä vuonna yhtä positiivisina kuin suomalaisten mielet. Tästä se syksy taas alkaa.

Pysykää turvassa tiellä ja vesillä. Hyvää juhannusta, keskikesän juhlaa

Laura Kaski, kirjoittaja on Seinäjoen Sanomien päätoimittaja

Normaalissa vaaliaikataulussa uusi valtuusto pääsee työn äärelle nopealla aikataululla.