Pääkirjoitus: Positiivinen vire ja yhteinen ylpeys

Juuri nyt olisi alkamassa Seinäjoen tapahtumakesä. Ensi viikonloppuna normaali tilanteessa vietettäisiin Provinssia. Pikkuhiljaa alkaisivat Provinssi-junat lastamaan ihmisen lapsia avaruuden pääkaupunkiin. Sitä seuraisi vilkas hulinaputki: Tangomarkkinat, Vauhtiajot, Kuninkuusravit ja Solar Sound. Ilmajoella siivottaisiin pois Musiikkijuhlien lavasteita ja tehtäisiin loppukatselmuksia. Myös monet maakunnan pienemmät tapahtumat, kesäteatterit ja lavatanssit valmistautuisivat vilkkaaseen kesään. Seinäjoella ja sen lähialueilla ei tarvitse yleensä kesällä valitella tylsyyttä.

Onni on, ettei sitä tarvitse valitella tänäkään vuonna. Yksittäiset toimijat, yritykset, yhdistykset ja vapaaehtoiset pitävät omalta osaltaan paikkakuntaa elävänä. Ideaparkissa oli alkukesän tivoli ja lukuisat muut tapahtumat järjestävät elämyksiä pitkin kesää. Toria elävöittävät pienemmät ja isommat karkelot. Kaupungilla liikkuessa huomaa kesälomakauden alkaneen. Maanantaisella kävelyretkelläni keskustan ympäri sain huomata jokaiselle terassille riittävän väkeä syömään, juomaan, kahvittelemaan ja seurustelemaan. Elävyys ei tarvitse välttämättä ympärilleen isoja tapahtumia, vaan ihmisiä, jotka kokoontuvat samalle alueelle viihtymään yhdessä.

Tästä yksi esimerkki on Tangomarkkinoiden järjestämät koko keskustan Tangomarkkinat, joissa yhdistykset ja kauppiaat tekevät yhdessä elämää keskustaan. Asenteessa on jotain hienoa ja toivon, että tällainen yhteishenki näkyy myös muilla Seinäjoen kolmen keskustan alueella eli Ideaparkissa, Päivölässä ja Prismassa, joissa kaikissa löytyy paljon yrityksiä ja toimijoita, jotka voivat omalla tavallaan elävöittää aluetta ja luoda vetovoimatekijöitä maakuntakeskukseen. Paljon pientä on yhdessä jotain isoa, mutta se vaatii sitä, että kaikki ottavat osaa.

Tällä viikolla vietetään myös valtakunnallista tapahtumaa, joka näkyy myös Seinäjoella, eli Pride-viikkoa. Pride tarkoittaa sanana ylpeyttä. Toivottavasti se tarkoittaa kansallista ylpeyttä yhdestä maailman tasa-arvoisimmasta maasta, jossa jokaisella ihmisellä on yhtäläiset ihmisoikeudet. Toivottavasti se tarkoittaa myös ylpeyttä siitä, että jokainen voi kokea tulleensa hyväksytyksi sellaisena kuin on. Ihmisenä. Asioista voi olla eri mieltä, mutta voiko ihmisoikeuksista? Ja jokaiselle ihmiselle tulee kuulua lähtökohtaisesti samat oikeudet, mahdollisuudet ja velvollisuudet. Ja meille jokaiselle kuuluu oikeus olla ylpeä itsestään.

Ollaan kaikki yhdessä hyvän puolella ja yhdessä ylpeitä!

Laura Kaski, kirjoittaja on Seinäjoen Sanomien päätoimittaja

Pride tarkoittaa sanana ylpeyttä. Toivottavasti se tarkoittaa kansallista ylpeyttä yhdestä maailman tasa-arvoisimmasta maasta, jossa jokaisella ihmisellä on yhtäläiset ihmisoikeudet.

Kommentoi