Kolumni | Emäntäainesta

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen sanasta emäntä? Onko se sinulle haukkumasana vai arvonimi? Onko se vain sana muiden joukossa, sana, joka ei herätä minkäänlaisia tunteita?

Emäntä on ollut minulle lähinnä haukkumasana enkä ole osannut sitä yhdistää itseeni mitenkään. Olen kiemurrellut, punastellut ja naureskellut, kun minua on kutsuttu emännäksi. En ole halunnut tulla kutsutuksi emännäksi. Kun kuvittelen mielessäni emännän, näen silmieni edessä Justiina Puupään. Justiinan, joka seisoo kädet puuskassa tai lanteilla, kaulin kädessään. Justiinan, joka puhua pälpättää ja pitää järjestystä yllä kaulinta heiluttamalla. Justiinan, joka neuvoo tai nalkuttaa, riippuen siitä, keneltä kysytään. Justiinan, tumman ja tukevan naisen, joka ei anna periksi, ei niin millään. Justiinan, joka herättää kunnioitusta pelkällä olemuksellaan.

Minä puolestani en edes kuvittele herättäväni pienen ihmisen olemuksellani minkäänlaista kunnioitusta, vaikka monesti komennankin itseäni lähes puoli metriä pidempiä ihmisiä.

Olen kuitenkin tullut tietämään, että emäntä-sana voi olla myös arvonimi tai ihan vain kutsumanimi puolisolle. Etenkin täällä Etelä-Pohjanmaalla kuulee useinkin miesten puhuvan emännästään. Toki myös naiset kutsuvat puolisoaan isännäksi. Lienevätkö nämä nimitykset sitten peruja maatilojen emännistä ja isännistä, luultavasti.

Ensimmäisen kerran minua kutsuttiin emännäksi parisen vuotta sitten, kun lähdimme maajussini kanssa käväisemään pikaisesti eräällä sikalalla. Maajussini jutteli tilan omistajan kanssa sikalan pihassa, kun yhtäkkiä avasinkin auton oven ja hyppäsin ulos autosta. Sikatilallinen vähän säikähti ja totesi, että ai, emäntäkin lähti mukaan. Emäntä. En minä mikään emäntä ole. Enintään maajussin morsian.

Samainen sikatilallinen on myös sitä mieltä, ettei ole lainkaan suuri vahinko, etten ole päässyt New Yorkiin, nuoruuteni unelmakaupunkiin. Olenhan päässyt Nurmoooseen, siis Nurmoon, kolmella o:lla. Sehän se kuulemma vasta lottovoitto onkin.

Wikisanakirjan mukaan emäntä on 1) talon auktoriteettia omaava nainen 2) isännän vaimo 3) talon naispuolinen omistaja 4) (puhekieltä) vaimo 5) (vanhahtava) neito, nainen, naisenpuoli, naimaton tyttö (potentiaalinen emäntä taloon) 6) nainen, joka vastaa tapahtuman tai tilaisuuden hoitamisesta 7) keittäjä, keittolan emäntä 8) bordellin johtajatar. Hmm. Jos näistä määritelmistä jokin pitäisi valita, olisin ehkä talon auktoriteettia omaava nainen. Mikä sinä olisit, jos olisit emäntä?

Anna Valli, Isokyrö, maajussin morsian