Kolumni | Heinähässäkkä

Muistatteko, kun ennen vanhaa heinää seivästettiin. Tärkein rehu, mitä karjalle, lehmille, hevosille ja lampaille, tarvittiin, oli heinä ja heinänteko oli vuoden merkittävimpiä tapahtumia. Työt alkoivat hyvällä valmistelulla. Heinä kaadettiin joko käsipelein viikatteella tai hevosvetoisella niittokoneella. Heiniä haravoitiin ennen seivästystä ja seivästämiseen tarvittiin työväkeä. Seipäät pystytettiin pellolle käsivoimin ja seivästäessä huolehdittiin siitä, että seipäissä oli tappeja, jotta saatiin ilma kiertämään ja heinä kuivumaan, ettei sato pilaantunut.

Edelleen maataloudessa tarvitaan kuivaheinää, mutta heinäntekotavat ovat muuttuneet. Heinä niitetään niittokoneella ja pöyhitään pöyhijällä. Muutaman päivän pöyhinnän jälkeen heinät vedetään riviin ja sitten pellolle tulee isolla pyöröpaalaimella varustettu traktori, joka noukkii ja käärii heinät palloiksi verkon tai muovin sisään. Pyöröpaalauksen myötä on heinänteosta maalaisromantiikka kaukana.

Meillä tehtiin tänä kesänä heinää pikkupaaleihin. Pikkupaaleja on pienikokoisen naisihmisen helpompi siirrellä, kuin pyöröpaaleja, joille ei yksistään voi mitään. Pikkupaalien teossa tarvittiin entisaikojen tapaan väkeä pellolle ja heinälatoon. Ruoka- ja juomahuollosta oli huolehdittava ja päivän päätteeksi työväki saunotettava. Jokaisella oli heinänteossa oma tehtävänsä ja yhteistyöllä saatiin heinät latoon. Heinänteon jälkeen saikin sitten jo sataa.

Kuntapolitiikassa on vähän sama homma, kuin heinänteossa. Asiat valmistellaan huolellisesti ja ne etenevät vaiheittain päätöksentekoon. Toiset haluavat olla äänessä ja toiset vaikuttaa muilla tavoin. Yhteistyöllä kuntapolitiikka sujuu, niin kuin heinänteko. Olen äärimmäisen kiitollinen siitä, että olen saanut osaavalla joukolla ja hyvässä yhteistyössä luotsata Seinäjokea eteenpäin viimeisen kahden vuoden ajan. Ykkösnuijien kopauttajat vaihtuvat, mutta samat kärkiteemat säilyvät. Seinäjoen on pysyttävä elinvoimaisena ja vetovoimaisena maakuntakeskuksena, jossa on hyvät palvelut, tarvittavaa koulutusta ja osaamista sekä työntekijöitä erilaisiin tarpeisiin.

Kiitos yhteistyöstä ja menestystä kuntapolitiikan tehtäviä ensi kaudella hoitaville.

Kati Ojaniemi (kesk.),kirjoittaja on Seinäjoen kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat