Kolumni | Juniorijalkapallon menestyskaava?

Jalkapallon EM-kisat on pelattu, ja aina paras joukkue voittaa. Oli mahtavaa nähdä vuosisadan unelman toteutuvan Suomen pelatessa ensimmäistä kertaa arvokisoissa. Miten tämä menestys saadaan konkretisoitua suomalaisessa juniorijalkapallossa? Kun katsoo Suomen maajoukkueen nykyisten pelaajien ensimmäisiä seuroja, ne ovat olleet usein pieniä kasvattajaseuroja. Miten suomalaista juniorijalkapalloa kehitetään jatkossa, jotta saadaan varmistettua uusien pelaajasukupolvien esiinmarssi?

Palloliitto ilmoitti jakavansa 0,5 miljoonaa euroa juniorijalkapallon kehittämiseen ja valmentajien kouluttamiseen. Toivottavasti nämä rahat löytävät tiensä myös kasvattajaseuroihin, sillä tärkein työ tehdään alle 12-vuotiaiden pelaajien valmentamisessa. Jos silloin ei opita jalkapallon perustaitoja ja saada syttymään intohimoa jalkapalloa kohtaan, taidon oppiminen on vaikeaa vanhemmalla iällä. Innostaisiko kasvattajarahan 12 vuoden ikärajan alentaminen seuroja panostamaan nuorempien ikäluokkien valmentamiseen? Silloin raha poikisi nopeasti taitavia pelaajia.

Myös Sepsissä olemme viime vuosien aikana lisänneet resursseja valmentajien koulutukseen: tänä keväänä 15 valmentajaa suoritti Palloliiton Jalkapallon tekniikat -koulutuksen. Panostamalla nuorten ikäluokkien valmennukseen tulosten paraneminen näkyi esimerkiksi tämän vuoden Wasa Football Cupin P11-sarjan voittona.

Yksi tärkeä seikka on myös jalkapallon drop out -ilmiön lisääntyminen ennen B-juniori-ikää. Palloliiton pitäisi tiukemmin kiinnittää ilmiöön huomiota ja panostaa uusien keinojen löytämiseen, jotta saataisiin nuoret pelaajat pysymään jalkapallon parissa. Harjoittelemmeko liian nuorena liian paljon ja pelkkää lajiharjoittelua? Voisimmeko tehdä enemmän koulun ja urheilun yhteensovittamisen hyväksi? Myös vanhempien aktiivinen rooli on harrastaville nuorille tärkeää kannustajina ja innostajina vaikeiden aikojen yli.

Jos haluamme, että Suomi on mukana tulevaisuuden arvokisoissa, emme saa hukata yhtäkään lahjakasta ja motivoitunutta nuorta pelaajaa – erilaisten pelaajapolkujen kautta voi kaikkien tie kulkea kohti uusia kisoja ja uusia onnistumisia. Hyvin suunnitellulla juniorivalmennuksella voimme toteuttaa monen pienen jalkapalloilijan haaveen, ja kannustaa Suomi seuraaviin voittoihin!

Löytyisikö Suomen juniorijalkapallolle oma kaava kohti menestystä? Löysihän EM-kisoissa menestynyt Sveitsikin omansa.

Hyvää jalkapallokesän jatkoa!

Jarkko Latvala

puheenjohtaja

Sepsi-78