Maailman turvallisuudesta kirjoitetaan paljon. Joka päivä raportoidaan meiltä ja muualta sairastuneiden määriä ja koronarokotuksien etenemistä seurataan. Eikä pandemia on muuttanut maailmaa tavalla, jota emme vielä muutama vuosi sitten voineet kuvitella. Se on vaikuttanut meihin ihmisiin tavoilla, joita kokonaan ei vielä tiedetä. Muutos on ollut nopea, pysäyttämätön ja ihmiskuntaan todennäköisesti lopullisesti vaikuttava.
Se ei silti ole yhtä suuri muutos, mitä meillä on edessämme. Maanantaina julkaistiin kuluvan vuoden tärkein ilmastoraportti. Julkaistu osaraportti on kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n kuudennen arviointiraportin ensimmäinen osa. Sen viesti oli selkeä. Maapallomme ja sen kautta me ihmiset emme ole turvassa. Korona ei siis ole ainoa, eikä suurin uhka. Raportin mukaan ensimmäistä kertaa ihmisen toiminta on aiheuttanut käytännössä kaiken lämpenemisen. Se on käynnistänyt monia prosesseja, joiden pysäyttäminen tai hidastaminen vie satoja, ellei tuhansia vuosia. Tähän ei auta rokoitukset, mutta rajoitukset, lait, ajatustapojen muutos sekä kasvatus voivat auttaa. Hiljaa hiipimällä tullut uhka ei konkretisoidu meille ihmisille yhtä nopeasti kuin korona, mutta sen vaikutukset ovat paljon koronaa suuremmat ellei asiaa oteta vakavasti. Tämän vuoksi on helppoa vähätellä oman tekemisen merkitystä suuressa mittakaavassa. Mutta samoin kuin koronankin kohdalla, omilla pienilläkin teoilla tämäkin uhka voi olla mahdollista pysäyttää.
Raportin mukaan maapallo on lämmennyt jo 1,1 asteen verran vuosista 1850–1900. Asteista puhuttaessa verrataan maapallon lämpötilaa esiteolliseen aikaan eli vuosiin 1850–1900.
Ilman välittömiä päästövähennyksiä maapallon keskilämpötilan nousun pysäyttäminen 1,5:een tai edes kahteen asteeseen ei ole enää mahdollista.
Kaikkien raportissa käytettyjen skenaarioiden mukaan 1,5 asteen lämpenemisen taso ylitetään todennäköisesti viimeistään 2030-luvun alkupuolella. Lämpenemisen ei uskota pysähtyvän tähän, ei edes kahden asteen nousuun. Tämä tarkoittaa lisääntyneitä lämpöaaltoja, sekä pidempiä lämpimiä sääjaksoja ja lyhyempiä kylmiä. Uhka on todellinen sekä ihmisten terveydelle kuin ruuan tuotannollekin.
Suomi ja muut pohjoiset alueet lämpenevät nopeammin kuin maapallo keskimäärin. Suomen vuosikeskilämpötila on kohonnut 40 viime vuoden aikana 0,2–0,4 astetta vuosikymmenessä. Tulevaisuudessa keskilämpötila voi nousta arktisilla alueilla jopa 2–4 prosenttia nopeammin kuin maapallolla keskimäärin.
Hiljaa hiipimällä tullut uhka ei konkretisoidu meille ihmisille yhtä nopeasti kuin korona
Kolmas turvallisuuteen liittyvä asia koskee lähiympäristöämme ja perheidemme pienimpiä. Koulut alkavat taas. Seinäjoella tulevana torstaina. Se tarkoittaa, että pieniä ja vähän isompiakin reppuselkiä kulkee taas muun liikenteen seassa. Vanhemmat tekevät parhaansa opettaakseen lapsilleen turvallisen liikumisen säännöt ja vastuu on myös meillä muilla aikuisilla. Seinäjoen Sanomat yhdessä Seinäjoen paikallisliikennettä tarjoavan Komia liikenteen kanssa aloittaa tänään Tee itsesi näkyväksi -kampanja. Itsensä näkyväksi tekeminen koskee kaikkia tiellä liikkujia. Busseissa muistutetaan turvallisesta liikkumisesta ja jaetaan heijastimia. Pidetään siis kaikki turvassa.
Laura, Kaski kirjoittaja on Seinäjoen Sanomien päätoimittajaa