Kolumni: Komian tähären?

Viime maanantaina kokoontui Seinäjoen uusi kaupunginvaltuusto ensimmäistä kertaa. Valtuutetut onnittelivat toisiaan ja puheenjohtajat valittiin suurien aplodien kera. Lautakuntien jäsenet nimettiin ja luottamustoimiin löydettiin luottamushenkilöt.

Aplodien ja juhlinnan jälkeen valtuutetut tiputettiin taas takaisin maanpinnalle. Seinäjoen kaupungin tämän vuoden talous on jälleen erittäin huonossa jamassa. Negatiivinen tulos on todennäköinen ja loppuvuodelle on asetettu 6 miljoonan euron säästötavoite. Eri toimialat joutuvat kukin etsimään säästökohteita, että kaupungin asettama tavoite saavutetaan.

En voi kun ihmetellä. Kriisikunnan merkit eivät näy kaupungin arjessa. Suurin ihmetyksenikohde on kaupungin rakennusinvestoinnit ja niiden suunnittelun ohjaaminen. Jokainen tänä vuonna valmistunut rakennus on arkkitehtuurinen monumentti, jossa rahaa ei ole säästetty. En kiistä sitä, etteikö näitä uusia investointeja olisi tarvittu, mutta rahan käyttö on ollut lähestulkoon holtitonta.

Onko järkeä panostaa kalliisiin arkkitehtuurisiin julkisivuihin, kalliisiin sisäpintamateriaaleihin, design-lamppuihin sekä erikoisiin pihavarusteisiin? Päiväkoti Taigan julkisivussa on käytetty Accoya puuta, jota kasvaa Uudessa-Seelannissa. Käytön perusteena on ollut ns. elinkaarimalli ja huoltovapaus. M-talon julkisivun ylimääräinen sauvarakenne maksoi n. 1 000 000M€ ja tämäkin tehtiin vain ”komian tähären”.

Uusimpana esimerkkinä suunnittelun ohjauksen puutteesta voidaan ottaa keskustorin lavarakennelma. Seinäjoen kaupunginhallitus palautti lavarakennelman jälleen kerran uudelleen valmisteltavaksi, sillä urakkatarjoukset ylittivät budjetin merkittävästi. Edelleen torin lavarakennelman rakentaminen viivästyy ja sen tulevaisuus on edelleen kysymysmerkki.

Perään näissä asioissa punakynän käyttöä eli suunnittelun ohjausta. Aina ei tarvitse ajatella ”tehdään nyt kerrankin kunnolla” vaan optimoidaan investoinnin rahojen käyttö ja panostaa tehokkaisiin neliöihin, pohjaratkaisuihin ja hyötysuhteeseen. Törnävän koulu on neljättä vuotta väistötiloissa ja edelleen meillä ei ole tietoa, koska uuden koulun rakentaminen alkaa? Silti joku haaveilee aseman seudun tunnelin rakentamisesta. Kumpi kuuluu mielestäsi kaupungin perustehtäviin?

Viisautta investointeihin, sitä tarvitsemme nyt. Opettajien lomautukset sekä hankintakielto lapsien liimoille sekä saksille ei voi olla tänä vuonna säästölistoilla, eihän?

Eetu Lehtola, kirjoittaja on rakennusinsinööri ja kaupunginvaltuutettu (sd.)

Kommentoi