Kolumni: Sadonkorjuuaika

Huoltovarmuus nousi laajemmin keskusteluihin, kun korona-ajan alkaessa ihmiset hamstrasivat jauhelihat ja wc-paperit kaupoista. Suomessa liha riitti niin hyvin, että saatiin ruokittua osa ruotsalaisistakin. Ruotsi ei ole omavarainen elintarvikkeiden osalta ja kriisitilanteessa se on ongelma.

Huoltovarmuus termi nojaa markkinatalouteen, sillä toimivat markkinat ja kilpailukykyinen talous ovat huoltovarmuuden perusta. Markkinat eivät kuitenkaan välttämättä riitä ylläpitämään yhteiskunnan perustoimintoja häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.

Maanviljelijälle syksy on kiireistä aikaa. Sääpalveluja seurataan ja toivotaan pitkiä poutia, että saisi viljat korjattua. Kesän pitkä pouta leikkasi satoa osalla pelloista niin rajusti, että voi puhua kadonkorjuusta. Sato-odotukset ovat suurimmassa osassa maata heikot.

Markkinatalous on sikäli toiminut, että viljan hinnat ovat lähteneet nousuun. Kotieläintiloille tämä tarkoittaa ripeästi kohonnutta rehukustannusta. Tästä johtuen kotieläintilat tarvitsevat kipeästi korotusta lihan hintaan.

Kaupan kvartaalihinnat tarkoittavat kuitenkin sitä, että hinnat ovat lyöty lukkoon jo jouluun saakka. Lihatilat ja jalostava teollisuus joutuvat puskuriksi kohonneiden kustannusten osalta.

Kuluttajan silmissä vaikuttaa kohtuuttomalta vaateelta, että ruuan hintaa pitäisi nostaa. Kyse ei kuitenkaan ole isosta summasta, lihan hinnan 10 senttiä/kg korjaus auttaisi. Jos korotus menisi kaikkien välikäsien läpi samansuuruisena, jauhelihapaketin hinta nousisi 4 senttiä. Se on pieni hinta huoltovarmuudesta.

Poliittinen sadonkorjuuaika pidettiin vaalien jälkeisissä paikanjakoneuvotteluissa, joissa nimetään henkilöt kaupunginhallitukseen, lautakuntiin, yhtiöihin ja maakunnallisiin paikkoihin. Vääntö on kulisseissa ollut kova, mutta pöly alkaa laskeutumaan.

Seinäjoen kaupunginhallituksessa on nyt ennätysmäärä poliittisia ryhmiä. Meillä kansanedustajat halusivat kuntapolitiikan kärkipaikoille.

Valtuuston puheenjohtajina on kansanedustajia ympäri Suomen, mutta kaupunginhallituksen pj paikka on harvinainen ratkaisu. Allekirjoittanut on toki aina valmiina, kuin partiopoika, varsinaisen pj:n ollessa estynyt.

Aki Ylinen (kesk.) kirjoittaja on Seinäjoen kaupunginhallituksen 1.vpj

Kommentoi