Pääkirjoitus Vain rokotuskattavuus voi lopettaa epävarmuuden

Nykyiset ravitsemisliikkeiden rajoitukset päättyvät 15. syyskuuta. Valtioneuvoto päätti tämän viikon maanantaina esittää, että rajoituksia kevennettäisiin muun muassa siten, ettei perustasolla olevalla alueella jokaiselle asiakkaalle enää vaadittaisi omaa istumapaikkaa. Lisäksi ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikoja lähdettäisiin jälleen laajentamaan. Epidemia-alueiden luokitukset ovat kuitenkin edelleen käytössä, eli tilanne voi muuttua edelleen hyvin nopeasti ja yrittäjien sekä toimijoiden on vain sopeuduttava tilanteeseen.

Ravintola-alalla säädöksien pilkkua on pandemia-aikana siirrelty lukemattomia kertoja, joka on aiheuttanut alalle jatkuvaa ja sietämätöntä epävarmuutta. Näiden ohjeistusten mukaan olisi tarkoitus kulkea lokakuun loppuun saakka ja sen jälkeen koko toimiala pidättää jälleen henkeään sen suhteen, miten toimintaa pitää sopeuttaa, supistaa tai laajentaa. Tämä aiheuttaa valtavasti haasteita esimerkiksi pikkujoulukauteen valmistautumisen suhteen, joka on perinteisesti ollut vuosittain tärkeä ajanjakso taloudellisen tuloksen kannalta.

Kuten uutisoitu on, matkailu- ja ravintola-alan jatkuva epävarmuus on jo nyt johtanut pitkäkantoisiin seurauksiin, joiden loppusummaa tullaan ynnäämään vielä vuosien ajan. Luottamus toimialaan, työnantajakuva versus työntekijäpula, alihankkijoiden ja logistiikkaketjujen, konkurssit ja talousvaikeudet ovat vain jäävuoren huippu siitä, mitä varmasti tullaan vielä vielä näkemään.

Positiivista kuitenkin on, että kautta linjan rajoituksia ja vaatimuksia tunnutaan olevan väljentämässä, kiitos nousevan rokotuskattavuuden. Hallitus linjasi tiistaina uuden testausstrategian. Tästä päivästä alkaen testausta kahdesti rokotettujen kohdalla vähennetään ja kotitestauksesta tullaan antamaan tarkempia ohjeistuksia. Lisäksi tiedotettiin, että koronapassia koskeva pykälistöä lainsäädäntöön tullaan viemään tällä viikolla eduskunnan käsiteltäväksi.

Tanskassa kaikista koronarajoituksista luovuttiin viime viikolla, samoin kuin Covid-19 -viruksen aiheuttaman taudin luokittelemisesta yleisvaaralliseksi taudiksi. Tanskassa neljä viidestä yli 12-vuotiaasta on saanut täyden koronarokotussarjan. Tämänkin esimerkiksi valossa vain riittävä rokotuskattavuus on tie ulos rajoitteista.

Laura Kaski

kirjoittaja on Seinäjoen Sanomien päätoimittaja-yksikönjohtaja

Ravintola-alalla säädöksien pilkkua on pandemia-aikana siirrelty lukemattomia kertoja, joka on aiheuttanut alalle jatkuvaa ja sietämätöntä epävarmuutta.