Pääkirjoitus Vielä kerran koronasta

Tänään se on virallista, nimittäin talven väistämätön saapuminen. 22. syyskuuta täsmälleen 22.20 on nimittäin syyspäiväntasaus, joka on yksi neljän vuodenajan kulmakivistä. Nyt on se päivä, jolloin yön ja päivän sanotaan olevan yhtä pitkät kevätpäiväntasauksen tavoin.Voimme taas varautua ottamaan vastaan pimeän ja kylmän vuodenajan varautumalla kynttilöin, kuumin kaakaoin, kirjoin ja lämpimin viltein.

Kotiin asettuminen onneksi sopii meille suomalaisille, tämä on myös hyvä epidemiatilanne huomioiden. Korona-uutiset eivät nimittäin ole vieläkään loppumassa eikä Etelä-Pohjanmaa komeile rokotuslukujen kärjessä. Maakuntamme koronarokotusten kattavuus on edelleen maan alhaisin, kuten tämän viikon uutisessa kerrommekin. Olemme ainoa alue Suomessa, joka ei ole vielä saavuttanut ensimmäisen koronarokotuksen osalta 80 prosentin rokotekattavuutta yli 12-vuotiaissa. Seinäjoella vielä noin 200 ihmisen pitäisi käydä ottamassa ensimmäinen rokotus, jotta tämä maaginen luku saavutetaan. Yli 10 000 seinäjokelaista on vielä saamatta toisen rokoitteensa. Toisen rokotepiikin maakunnassa on saanut hieman vajaat 63 prosenttia.

Onneksi tästä huolimatta koko ajan helpotuksia on luvassa. Vanhemmille helpottava uutinen oli alle 12-vuotiaiden testaussuositusten lieventyminen siten, ettei flunssaoireista lasta tarvitse joka kerta kiikuttaa testattavaksi, vaan hänet saa rauhassa hoitaa kotona. Vähitellen toivottavasti varhaiskasvatuksen ja koulujen arki normalisoituu. Lisäksi ulkomaille matkustamista koskevat suositukset lievenivät.

Maskisuositusten päivittämistä odotetaan viimeistään ensi viikolla. THL on ilmoittanut päivittävänsä maskisuositusta syyskuun loppuun mennessä.

Koko ajan mennään kohti parempaa ja normaalimpaa maailmaa sekä arkea.

EU:n koronatodistus eli koronapassi on tuomassa myös helpotusta tai vähintäänkin vaihtoehdon rajoitusalueille. Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti tiistaina ministeri Krista Kiurun johdolla koronapassia koskevan ohjeistuksen valmistelusta. Koronapassia voitaisiin edellyttää asiakkailta vaihtoehtona sellaisissa tilanteissa, joissa alueen koronatilanne hetkellisesti ryöpsähtää. Toisin sanoen koronapassi olisi vaihtoehto rajoituksille esimerkiksi kulttuuritapahtumissa tai -laitoksissa, ja se voisi pitää auki myös huvipuistoja, lasten sisäleikkitiloja, ravintoloita ja harrastustiloja. Yritys voi itse tehdä ratkaisun siitä, edellyttääkö rokotustodistuksen esittämistä vai ei. Lupaavaa myös on Kiurun viesti, että rokotekattavuuden noustua riittävälle tasolle yhteiskunta avataan ja se pidetään auki. Tällaisessa tilanteessa tarvetta koronapassille ei olisi. Ja tällaista tilannetta me kaikki varmasti jo toivommekin.

Laura Kaski, Seinäjoen Sanomien päätoimittaja-yksikönjohtaja

Koko ajan mennään kohti parempaa ja normaalimpaa maailmaa sekä arkea.