Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Harrastustoiminnan palaaminen kohti normaalia

Viimeiset puolitoista vuotta on eletty monin tavoin haasteellisia aikoja. Korona ja sen myötä tulleet rajoitukset ovat ravistelleet jokaisen perheen arkea. Harrastustoiminta on ollut kokonaan tauolla, välillä on vedetty etätreenejä, treenattu ulkona tai käyty treenaamassa pienryhmissä. Kaikilla näillä tavoilla on pyritty pitämään harrastustoiminta käynnissä.

Syksy on onneksi tuomassa helpotusta rokotusten edistymisen ansioista ja ennusmerkit vahvasti näyttää siltä, että harrastusten pariin päästään palaamaan melko normaalisti. Viime kevään aikana lasten ja SM-tason urheilijoiden harjoitukset pyörivät lähes normaaliin tapaan. Aikuisharrastajat ovat päässeet vasta nyt alkaneen syksyn myötä treenaamaan sisätiloihin. Viime kevään aikana jokaisen urheilijan juhlapäivät eli pelit tai kisat olivat vähissä tai järjestetty melko poikkeuksellisin tavoin. Voimistelijat esimerkiksi kisasivat virtuaalikisojen muodossa ja F-liigaa pelattiin tyhjille katsomoille. Tärkeä palanen kuitenkin puuttui molemmista, yleisö. Sunnuntaina sain itse muistutuksen siitä, miten mahtavaa onkin päästä pelaamaan yleisön eteen.

Harrastustoiminnan normalisoituminen vaatii kuitenkin ponnisteluja ja aikaa. Lentoliikenteen normalisoitumisessa on esitetty arvioita kymmenestä vuodesta, joka kuulostaa pitkältä ajalta. Toivottavasti kaikki seurat, järjestöt ja muut toimijat löytävät tarvittavat keinot ja toimet harrastustoiminnan palauttamiseen kohti normaalia tai jopa uudelleen käynnistämiseen.

Salibandyssa on puhuttu harrastajamäärän merkittävästä pudotuksesta viimeisen kahden vuoden aikana. Me Seinäjoen Peliveljissä olemme pohtineet millä tavoin pystymme tähän reagoimaan ja toisaalta millä tavoin harrastustoiminta saataisiin elpymään.

Tämän syksyn aikana olemme panostaneet kerhotoimintaan, sen monipuolistamiseen sekä laajentamiseen. Olemme perustaneet uusia ryhmiä vanhojen kerhojen rinnalle. Olemme saaneet käynnistettyä erityislasten ryhmän sekä monilajiryhmän, jossa pääsee kokeilemaan eri lajeja. Kouluilla on lähtenyt jälleen tutut säbäpantterikerhot pyörimään mallikkaasti vuoden tauon jälkeen.

Harrastustoiminnan normalisoituminen vaatii vielä aikaa ja panostusta meiltä kaikilta.

Ville Kuusela

KTM

Toiminnanjohtaja