Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Puhutaan päihteistä

Meillä suomalaisilla on jännä suhtautuminen päihteisiin. Aloitetaan vaikka alkoholista. Oletko koskaan käynyt juhlissa, jossa olet jostain syystä ollut juomatta alkoholia? Minä olen, se on aika mielenkiintoinen kokemus. Nainen saa tietenkin vastailla raskauskyselyihin, mutta kuka tahansa joutuu erikseen perustelemaan juomattomuuttaan. Juomia tyrkytetään, kysellään, etkö nyt yhden voisi ottaa, sanotaan jopa suoraan, että mene sitten pois, jos et juo kuten me muut. “Minun juhlissa ei kuivin suin olla.”

Juomattomuus on vähän kuin se, ettei hanki lapsia. Harva kyselee miksi juot, mutta juomattomuutta joutuu selittelemään kaikille ja koko ajan. Syyksi ei riitä, ettei halua juoda.

Sen sijaan on aivan hyväksyttävää, että työviikon jälkeen menee baariin “tyhjäämään pään” eli oikeasti vetämään pään täyteen. Tai ottaa kotona sen #TGIF-punkkulasillisen tai neljä. Molemmista voi rauhassa myös postata someen, vaikka pomo olisikin seuraajien joukossa. Kunhan maanantaina taas puhaltaa nollat.

Kaikkiin päihteisiin meillä ei kuitenkaan suhtauduta näin. Minkään päihteen liiallinen käyttö ei ole hyväksi ihmiselle ja hänen ympärillään oleville. Kuitenkin jotkut päihteet tuomitaan huomattavasti kärkkäämmin, kuin toiset.

Esimerkiksi kannabiksen käyttö on laitonta ja rangaistava teko, vaikka useimpien asiantuntijoiden mukaan se ei ole järkevää. Esimerkiksi THL suosittelee kannabiksen käytön ja pienten määrien hallussapidon dekriminalisointia, eli poistamista rikoslaista. Miksi? Syitä on monia. Se, että kannabista käyttävät henkilöt eivät hae apua edes halutessaan, koska pelkäävät rikosrekisterimerkintää ja siitä koituvia seurauksia. Se, että vuoden vanha tuomio kannabiksen hallussapidosta voi estää nuorta saamasta töitä, vaikka kyseessä olisi ollut yhden kerran moka.

Suomi ei kaipaa sitä, että mahdollisimman nopeasti laillistetaan lisää päihteitä. Suomi ei kaipaa sitä, että päihdelainsäädännöstä keskustelua tahtovien väitetään tahtovan ihmisten saavan rauhassa pössytellä työpaikoillaan tai lapsiaan hoitaessaan. Suomi kaipaa kiihkotonta, asiallista ja faktoihin perustuvaa keskustelua päihteistä, päihteisiin liittyvästä lainsäädännöstä ja niiden vaikutuksista paitsi yksilöön ja yhteiskuntaan.