Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Taipuuko Tangot?

Viime viikon maanantaina Seinäjoen kaupunginhallitus hyväksyi Tangomarkkinoille 80 000€ tuen vuodelle 2021. On suoritettu osakeanti, jossa Seinäjoen kaupunkikonserni (Seinäjoen kaupunki ja Seinäjoen Energia Oy) kasvattivat omistustaan Tangomarkkinoista 39%:in. Yhtiön taloudellinen tilanne on ollut viime vuosina hyvin heikko. Vuoden 2020 ja 2021 tapahtumien peruminen koronapandemian vuoksi on aiheuttanut lisää taloudellisia tappioita. Tangomarkkinat on jo aiemmin saanut avustusta Seinäjoen kaupungilta, Opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä valtionkonttorilta, jotka kaikki perustuvat koronapandemian aiheuttamiin menetyksiin. Valtuustosalissa näitä tukia pidetään välttämättöminä, että tapahtuma voi jatkua.

Mitä on tapahtunut Seinäjoen toisessa merkittävässä kesätapahtumassa tänä samana haasteellisena aikana? Peruttu Provinssi tuotti miljoonatuloksen vuoden 2020 koronakesänä. Tapahtuma peruuntui, mutta festivaali oli onnistunut vakuuttamaan toiminnan. Tilikauden tulos kasvoi 400 000 eurosta 1,7miljoonaan euroon, vaikka tapahtumaa ei edes järjestetty. Festivaali palautti kaupungillekaikki vuoden 2020 myönnetyt koronatuet sekä vuonna 2020 saatu Opetus- ja kulttuuriministeriön saama koronatuki siirrettiin vuodelle 2021.

Toivon nyt Tangomarkkinoilta hyvin perusteellista rakenteellista muutosta sekä järeää talousosaamista. Uuden toimitusjohtajan myötä luotankin suuriin uudistuksiin. Tapahtuma on jo muuttanut ensi kesän ohjelmistorakennetta merkittävästi. Pelkkä tango ei enää riitä. Mutta mikäli festivaalin sisällöllinen muutos ei pure ja ihmiset eivät festivaalille löydä, on aika pohtia sen tulevaisuutta. Ja pohtia tarkasti kaupungin roolia ja kuuluvatko festivaalien järjestäminen / omistaminen kaupungin perustehtäviin? Kuitenkin Seinäjoen kaupungin taloudellinen tilanne sekä säästölinja eivät anna perusteita uusia tukia myöntää. Vuonna 2001 Turun kaupunki luopui Ruisrockin järjestämisestä 30 vuoden jälkeen ja ”Mr. Tavastia” Juhani Merimaa otti festivaalin yrityksensä siipien alle. Heti alussa Merimaa elvytti talouden kuntoon muun muassa karsimalla kovalla kädellä ulkomaisia huippuartisteja. Jokainen meistä tietää mikä on nykypäivänä Ruisrockin asema Suomen kesätapahtumien joukossa. Se on suurin ja mahtavin.

Kaupunginvaltuutettu (sd.)