Kolumni Maakunnassa rajuja muutoksia

Pitkään odotettu rakennerahojen jakoperusteiden uudistuspäätös oli Etelä-Pohjanmaalle myönteinen.

Uuden EU-ohjelmakauden alue- ja rakennepolitiikan ohjelma on nimeltään Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027.

Rahaa on jaossa enemmän kuin koskaan ja siksi suurin haaste on löytää riittävästi hyviä hankkeita joilla edistetään alueiden kehittämistä, kestävää kasvua ja elinvoimaa.

Tarvitaan uudenlaista ajattelua ja rohkeita innovaatioita sekä uusia hakijoita maakunnan joka nurkasta. Yritysten kehittämistoimet saavat nyt vauhia. Pöytä on katettu - käykää kimppuun!

Sote-Pela-uudistus ja alue-vaalit tuovat paljon uutta mietittävää.

Miten varmistetaan, että jokaisessa eteläpohjalaisessa kunnassa saadaan tasapuolisesti lähipalveluja niin lapsille kuin ikääntyneille ihmisille? Kyse on myös kuntien elinvoimapolitiikasta jota ei pidä turmella palvelujen erilaistamisella.

Miten varmistetaan, että jokaisessa eteläpohjalaisessa kunnassa saadaan tasapuolisesti lähipalveluja niin lapsille kuin ikääntyneille ihmisille?

Peruspalvelujen on oltava tasapuoliset.

Maakuntien muutos ei jää Sote-Pela uudistukseen. Monialaisten maakuntien kehittely jatkuu ja siihen liittyy varmasti myös valtion aluehallinnon tehtäviä. Mikä on aikaikkuna? Ehkä 2026 tai myöhemmin.

Varmaa on vain jatkuva muutos.

Maakunnan väkimäärän lasku pitää ehdottomasti saada käännettyä kasvuksi. Syntyvyyden kasvun lisäksi tarvitsemme myös maahanmuuttoa. Kyse on myös mitä suurimmassa määrin yritysten ja yhtälailla myös julkisen sektorin työvoiman saannin varmistamisesta.

Ulkomaisen työvoiman suhteen tarvitaan myös asennemuutosta. Erityisesti meiltä eteläpohjalaisilta.

Haasteita riittää mutta uudenlaisella rohkealla asenteella voimme olla voittajia!

Kai Pöntinen, Lapua, maakuntaneuvos

Maakuntahallituksen puheenjohtaja