Kolumni Hyväntekeväisyys yhdistää ja inhimillistää

Hyväntekeväisyys on vapaaehtoista tulonsiirtoa parempiosaisilta heikompiosaisille. Toiset uhraavat siihen aikaa, toiset rahaa ja monet molempia. Kaikkia kuitenkin yhdistää se, että työtä tehdään yhteisen agendan ja kohteen eteen.

Toissa viikonloppuna Apollon hyväntekeväisyyshuutokaupassa kerättiin yli 21 000 euroa kolmelle tärkeää työtä tekevälle yhdistykselle. Huutokauppa toimi kuin pieni hyväntekeväisyysjärjestö: Apollon talkooväki (järjestö) ilmoitti huutokaupan tuoton jaettavaksi Hope ry:lle, MLL Auttavalle puhelimelle sekä SJK-juniorit RESPECT-rahastolle (hyväntekeväisyyskohde). Se siivitti mm. Suomen kärkiurheilijat luovuttamaan pelipaitansa sekä painitossunsa huudettavaksi (varainhankinta), ja euromääräisesti kovimmat äänet lunastivat tuotteet itselleen rahaa vastaan (lahjoittaja).

Apollon huutokauppaa ei kuitenkaan voi mitenkään rinnastaa hyväntekeväisyysjärjestön toimintaan. Kyse on huutokaupasta, jonka tuotto on vain etukäteen informoitu lahjoitettavaksi tietylle kohteelle. Lyhentämättömänä. Huutokaupan avulla on vuosien aikana tuettu useaa eri yhdistystä, joiden toiminta koetaan tärkeäksi ja arvokkaaksi. Järjestöt sen sijaan tarvitsevat toimintaansa ammattimaista sekä asiantuntevaa osaamista, ja se toteutuu palkkaa nauttivien työntekijöiden vastatessa toiminnasta. Lahjoittajalle tämä tarkoittaa sitä, että hänen 50 euron lahjoituksesta vain esimerkiksi 40 euroa menee itse kohteelle. Ja kun Apollo lahjoittaa 21 000 euroa kolmelle järjestölle ymmärrämme, että tuo summa ei enää 100%:sti mene “loppuasiakkaalle”, mutta ammattimaisen toiminnan ansiosta lahjoituksesta saadaan parhaat mahdolliset tehot irti.

Kun mietimme olemmeko itse parempiosaisia vai heikompiosaisia niin vertailu on suhteellista. On selvää, että jos sinulla on varaa huutaa 1700 eurolla Arttu Wiskarin nimikirjoitus kehystetyssä paperinpalassa, olet parempiosainen monella mittarilla. Isossa kuvassa ajattelu muuttuu. Minulla on osaaminen kirjoittaa ja sinulla lukutaito. Toisille pistos rinnassa johtuu epäterveellisestä ja yltäkylläisestä ruokavaliosta, toisilla synnynnäisestä sydänsairaudesta. Naapuri grillaa naudan sisäfilettä, minä kassleria ja joku ihoaan miettien, että olisipa varaa aurinkorasvaan. Kun huomamme pärjäävämme tällaisissa vertailuissa, saatamme vilpittömästi ja ilman omaa etuamme ajaen tahtoa muille samaa. Se tekee meistä inhimillisempiä toisiamme kohtaan. Se saa meidät myös ymmärtämään 1700€ lahjoituksen hyväntekeväisyyteen tussattua paperinpalasta vastaan.

Juha Järvinen

yrittäjä