Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Aalto vyöryy Sedun yli

Pääministerin suosio sai kolauksen. Budjettiväännön tuloksena jouduttiin leikkaamaan, hallituspuolueiden yhteisellä sopimuksella.

Eipä piisannut kantti pääministeri Marinilla seistä hallituksen yhteisen sopimuksen takana, kun media nosti metelin. Jollain asia vielä käännettiin ministeri Kurvisen syyksi, vaikka nimenomaan hän pysyi hallituksen sovitussa linjassa.

Laittaa pohtimaan, kuinka pahasti valtakunnan politiikka on ajautunut somettajien ja median ohjaamaksi? Oppositio usein voittaa vaalit, kun valtapuolueet joutuvat tekemään kovia päätöksiä. Vaihtoehtona on päätösten siirtäminen ja käytännössä velkaantumisen jatkuminen.

”Kovan” päätöksen teki Seinäjoella eräs Aallon ystävä, kun vyörytti täysilaidallisen E-P:n nuorison tulevaisuuden niskaan Kirkkokadun koulun valituksella. Samalla alkoi maailmanperintö uhkaamaan maakunnan nuorison tulevaisuutta.

Sedulla sopimuspaperit olivat rakennusfirman kanssa nimien kirjoitusta vaille valmiit, kun kävi ilmi, että uuden koulun poikkeamislupahakemukseen oli valitettu hallinto-oikeuteen.

Erikoiseksi asian tekee se, että Aalto-seura pystyi ymmärtämään kaupungin kanssa käydyissä neuvotteluissa kouluhankkeen toteutumisen tärkeyden.

Valitettavaa on, että edes paikallinen arvostettu arkkitehti ei kelvannut. On kaivattu arkkitehtikilpailua, jonka seurauksena kustannusarvio on yleensä kaksinkertainen. Kalliiksi tulee veronmaksajille odottaminenkin, jo pelkkä väistötilakulu on 1,3 M€/vuosi. Kirkkokadun koulu tukisi kestävällä tavalla peräänkuulutettua Seinäjoen keskustan elinvoimaisuutta. Parkkipaikkakin on suunniteltu laajaksi hyödyttämään kesätapahtumia. Joukkoliikenne on kävelymatkan päässä.

Tulee myös muistaa, että Sedu ei ole yksin Seinäjoen määräysvallassa. Jos maakunta kyllästyy odottelemaan valituskierrettä, yksikkö voidaan rakentaa vaikkapa Lapualle tai Ilmajoelle.

Aaltokeskuksen ystävälle tämä voisi olla iloinen uutinen? Kirkkokadun koulun raunioille voi rakentaa parkkipaikan. Siinä olisi tilaa sankoille turistijoukoille.

Perustavaa laatua oleva kysymys on kuka kaupunkia ja sen kehittämistä johtaa? Valittajat vai kansan valitsemat päättäjät?

Aki Ylinen, Kirjoittaja on Seinäjoen kaupunginhallituksen 1. vpj