Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Arvokasta

Mikä tekee elämästä arvokasta? Mitä meistä jää jäljelle? Isäni kuoli noin vuosi sitten, anoppini kuolemasta on vajaat kolme viikkoa. Reilu kuukausi sitten tyttäreni sai lapsen, ensimmäisen lapsenlapseni. Itse tätä kokiessani, olen peruskysymysten äärellä. Mietteissä on, millaisen yhteiskunnan keskellä elämme? Miten eli sodan kotirintamalla kokenut anoppini? Entä isäni, kun sodan runtelema Suomi nousi?

Millaiseen maailmaan kasvaa tyttärenpoikani? Jo ennen syntymäänsä tuota pientä lasta tarkkailtiin äitinsä kohdussa. Perhettä valmennettiin. Arvokasta. Äiti ja isä voivat kumpikin viettää vanhempainlomaa lapsensa kanssa antaen aikaansa, omistautuen hänelle. Arvokasta. Isäni ja anoppini, kumpikin sairauden murtamina, saivat hyvää hoitoa ja välittämistä sekä kodeissaan, hoitolaitoksissa että sairaalahoidossa. Arvokasta. Lapsi pääsee päivähoitoon ja saa aikanaan käydä kouluja ja valita opintonsa. Kaikkia ammatteja, joihin hän ryhtyy, ei ole vielä edes olemassa. Mutta meillä on mahdollisuus elinikäiseen kouluttautumiseen. Arvokasta.

Monenlaisia uhkia nousee esiin. Onko osaavaa työvoimaa? Kestääkö luonto ihmiskunnan itsekkäät tempaukset ja yksipuolisen voiton tavoittelun? Uskallammeko luopua omista eduistamme? Uskallammeko tehdä päätöksiä, jotka eivät ole niin miellyttäviä, mutta välttämättömiä? Meidän tulee miettiä, mikä on tulevien sukupolvien kannalta tarpeellista. Arvokasta.

Yhteiskuntamme monet poliittiset päätökset ja niitä seuranneet käytännöt ovat tukemassa ihmistä hänen elinkaarensa aikana. Luomassa osaltaan turvallisuutta. Arvokasta. Ennen kaikkea, tarvitaan toisia ihmisiä ympärille. Tarvitaan toisten kunnioittamista. Tarvitaan vastuullisuutta, välittämistä ja rakkautta. Kun elämä päättyy, jää vain muisto rakkaistamme. Heidän rakkautensa meitä kohtaan. Taivaan Isän rakkaus, joka meitä kohtaa. Meidän tehtävämme on edelleen vaalia vastuullisuutta, välittämistä ja rakkautta. Arvokasta.

Kimmo Rantanen, KD

Kirjoittaja on Seinäjoen kaupunginvaltuuston valtuutettu

”Millaiseen maailmaan kasvaa tyttä- ren poikani?