Pääkirjoitus | 14 vuotta – eikä suotta

Seinäjoen Sanomat täyttää 14 vuotta. Kohti aikuisuutta kulkeva lehti on juhlinut ensiaskeliaan, testannut rajojaan, oppinut joka päivä jotain uutta, välillä tehnyt virheitä ja vähitellen itsenäistynyt oman identiteettinsä omaavaksi paikallisten omaksi ja toivottavasti myös toivotuksi lehdeksi. Jokainen päivä on kuitenkin edelleenkin mahdollisuus oppia ja kehittyä. Siihen myös pyrimme.

Paikallisen lehden tehtävä on tiedottaa, kyseenalaistaa, nostaa esiin puheenaiheita sekä kertoa alueensa positiivisista ihmisistä, tapahtumista ja ilmiöistä. Paikallinen lehti kertoo usein uutisia ja aiheita, jotka ovat liian pieniä muille, mutta tärkeitä meille.

Paikallinen lehti on kaupunkinsa käyntikortti. Ilmaiseksi jokaiselle tarjottava lehti ei erottele ikää, statusta tai varallisuutta. Se tarjotaan jokaiselle. Se tarjotaan myös matkailijalle ja uudelle asukkaalle. Se kertoo, mitä meillä täällä on hyvää, mielenkiintoista ja ajankohtaista. Paikallinen lehti on näin etunenässä luodessaan mielikuvia alueestamme ja kunnistamme.

Paikallinen lehti voi vaikuttaa poliittiseen päätöksen tekoon, virkamiesten ratkaisuihin tai lukijoiden näkökulmiin tarjoamalla faktoja ja nostamalla esiin asioita. Paikallinen lehti antaa äänen niin pienille kuin suurille ihmisille sekä asioille.

Nykyajan muutoksissa monet lehdet ovat joutuneet sen kysymyksen äärelle, vieläkö meille on tarvetta? Kyllä meille on, ja myös lukijamme ovat sitä mieltä. Tutkimuksien mukaan Seinäjoen Sanomien lukeminen on harvinaisen korkealla tasolla. Tätä tukee myös Kansallisen Mediatutkimuksen (KMT 2021) mittaus, jonka mukaan 96 prosenttia 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista lukee sanomalehtiä. Sanomalehtien lukeminen on hyvin tasapuolista: sanomalehdet tavoittavat eri ikäisistä suomalaisista 91–97 prosenttia, kaikissa ammattiryhmissä työskentelevistä 91–99 prosenttia ja eri tuloisista kotitalouksista 95–98 prosenttia. Meitä luetaan, ja meihin luotetaan. Tuhat suomalaista -tutkimuksen mukaan koko aikuisväestöstä kolme neljästä (75 %) luottaa painettuihin tai digitaalisiin sanomalehtiin.

Uutisia, niitä paikallisia, eivät tee kuin paikalliset mediat. Siksi jatkamme työtämme tarjoten teille joka viikko tietoa alueestamme ja sen ihmisistä niin uutisten kuin myös ilmoitusten muodossa. Lukekaa ja tukekaa paikallisia lehtiä, sillä ilman niitä maailmamme olisi hyvin erilainen ja sinulla monta hyvää puheenaihetta vähemmän.

Paikallinen lehti antaa äänen niin pienille kuin suurille ihmisille sekä asioille.

Kiitän suuresti lukijoitamme sekä ilmoittajiamme yhteisestä matkasta. Me teemme työtämme juuri teille. Ja hyvää syntymäpäivää kohti aikusuutta porhaltavalle Seinäjoen Sanomille!

Laura Kaski, päätoimittaja-yksikönjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat