Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Larvalasta vastaus valituksiin

Seinäjoen keskustassa on kaksi isompaa rakennushanketta pysähdyksissä valitusten vuoksi. Paloaseman kaavasta on käynnissä valitusprosessi sekä Sedun tontti odottaa valituksen vuoksi rakentamispäätöstä. Sen sijaan että tulevat vuodet keskityttäisiin riitelemiseen ja syyttelemiseen siitä, miten tähän tilanteeseen on ajauduttu, tulisi valitusten mukanaan tuomat mahdollisuudet pyrkiä hyödyntämään. Mahdollisuuden tähän avaa yhtaikaa kuumeisesti mietitettävä Seinäjoen kaupunkistrategia. Mitä jos nostettaisiinkin valituksena olevat tontit kaupungin kärkihankkeiksi.

Molempia valitusten kohteina olevia tontteja nimittäin yhdistää se, että ne ovat aikanaan kuuluneet mahtavaan Larvalan tilaan, jonka maat kaupunki on ostanut huutokaupasta 1930-luvulla. Paloaseman tontilla seisoo yhä Larvalan talo, ja Sedun tontilla on avautunut aikanaan saman tilan viljavat pellot. Larvalan tilan tarina on jo päättynyt, mutta sen jättämät jäljet näkyvät yhä Seinäjoen katukuvassa.

Larvalan talo ja sen pellot ansaitsisivatkin viimeisen loiston hetkensä ja kunnianosoituksen kaupungilta. Larvalan taloon voitaisiin avata hetkellisesti yhteisöllinen matalankynnyksen keskus kuntalaisille. Talo voisi antaa viimeisen palveluksensa vanhanajan kylätalona. Larvalan vanha pelto voitaisiin entisaikojen malliin kylvää kesannoksi ja antaa niityttyä valitusten ajaksi. Niitty toisi maaseudun raikkautta Seinäjoen keskustaan ja toimisi loistavana asukkaiden ja matkailijoiden kohtaamispaikkana.

Käsissämme on harvinainen mahdollisuus toteuttaa hetkellinen historiamiljöö Seinäjoen keskustaan. Valitusten myötä Larvalan talo ja niitty avaavat aidon tavan brändätä Seinäjoki pieneksi suureksi maalaiskaupungiksi. Larvalan talon ja niityn tuominen näkyville Seinäjoen keskustaan lisäisi kaupunkiin hetkellisesti sen kipeästi kaipaamaa kerroksellisuutta. On aivan selvää, että molemmat hankkeet aikanaan liikahtavat eteenpäin tavalla tai toisella ja samalla Larvalan talo ja pellot katoavat ikuisiksi ajoiksi Seinäjoen katukuvasta. Tämä laittaa samalla ajattelemaan ajan kulumista. Rakennukset sortuvat, arkkitehdit unohtuvat, sukupolvet menevät, mutta maa on ja pysyy.

Johannes Karhu

KTM

Kiinteistöpäällikkö