Pääkirjoitus: Kohti joulua, kohti aluevaaleja

Nyt odotetaan montaa asiaa. Ainakin lisää lunta, joulua ja aluevaalikampanjoinnin aloitusta. Ja sitä, että loputkin eteläpohjalaiset hakevat koronapiikkinsä. Jos jälkimmäinen odotus ei ala pian täyttyä, ovella kolkuttaa joulun lisäksi Itävallan malli.

Erityisesti lokaisen marraskuun keskellä on ollut lohduttavaa kääntää ajatukset lähestyvään jouluun. Toivorikasta lämpöä ei ehkä sielustaan vielä synkeän syksyn jälkeen löydä, mutta sitä saa edes kodin ikkunalle ja puutarhaan, kun tökkää jouluvalotöpselin seinään.

Lapset jännittävät joulua, mutta aikuiset saavat jännittää tulevia historiallisia aluevaaleja. Toivottavasti jokainen herää viimeistään välipäivinä kinkkua sulatellessaan siihen ajatukseen, että tammikuussa lähdetään vaaliuurnille valitsemaan henkilöt, aluevaltuutetut, päättämään hyvinvointipalveluiden peruspilareista, sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palveluista.

Jos tuntuu, että asia ei kiinnosta, niin se tunne korjaantuu kyllä, kun selvittää itselleen, mistä kaikesta ollaan päättämässä.

Tässä lehdessä on juttu pelastustoimen siirtymisestä kuntien vastuulta osaksi hyvinvointialuetta. Uudistusta esitellään sote-uudistuksena, mikä saattaa hämärtää pelastustoimen osuuden muutoksessa. Pelastustoimi on oma, sote-palvelujen kanssa tasavertainen hyvinvointialueen alainen toimiala, ei mikään sivujuonne muutoksessa. Sitä koskevassa päätöksenteossa päätetään, miten kattava palvelutaso maakunnassa jatkossa on. Mistä apu saapuu, kun hätä on suurin. Pelastustoimen siirtyminen hyvinvointialueelle ei heikennä palvelutasoa, vakuutetaan. Käykö näin, kysykäämme sitä aluevaaliehdokkailta.

Hyvinvointialueen on määrä tuoda taloudellista tehokkuutta, laatua ja yhdenvertaisuutta palveluiden järjestämiseen. Lakia lukiessa käy selväksi, että ainakin valvontaan panostetaan niin kattavasti ja monella tasolla, että siitä ei uudistuksen onnistuminen tule kiinni jäämään.

Joulu, se saapuu ennen vaaleja, ja Seinäjoen Sanomissa sen odotus alkaa tänään ensimmäisen jouluaiheisen jutun myötä. Joulun alla perinteisesti tapahtuu paljon, on messuja, joulunavauksia ja konsertteja. Niistä kaikista saamme korona-aikakauden alun jälkeen vihdoin taas nauttia koronapassin ansiosta. Yleisölle koronapassi on menolippu ja mahdollisuus. Sen käyttöönotto vaatii opettelua, mutta vaiva on pieni sen ilon rinnalla, mitä tapahtumiin osallistuminen tuottaa. Tapahtumajärjestäjille koronapassi antaa mahdollisuuden elinkeinotoiminnan harjoittamiseen. Se on odotettu ratkaisu tähän kaikille vaikeaan tilanteeseen.

Johanna Koskiahde

vt. päätoimittaja

Kommentoi