Pääkirjoitus | Joulun odotukset

Uskomatonta, ensi viikolla on joulu. Syksy on taas painettu töiden, opiskelujen, harrasteiden ja arjen pyörittämisen parissa. Elokuun hämärtyvissä illoissa istuessaan sitä aina asettaa yhden selkeän tavoitteen alkavalle pimeyden kaudelle: kunhan jouluun pääsen, niin sitten helpottaa.

Neljän kuukauden periodi sieltä elokuusta alkaen tähtää toivoa, lämpöä ja välittämistä ilmentävän juhlan viettoon. Sen suunnittelee viettävänsä perheen kesken, rentoutuen ja ennen muuta irtaantuen jokapäiväisen arjen askareista ja huolista. Joulun odotus on samaan aikaan ilon täyteistä odotusta ja painetta luovia latautuneita odotuksia täydellisen joulun aikaansaamisesta. Sanontakin siitä muistuttaa, että joulu ei tule kuin tekemällä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Kela ovat julkaisseet alkuvuodesta tehdyn tutkimuksen (Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus 2021) opiskelevien nuorten aikuisten hyvinvoinnista. Se kertoo karua kieltä siitä, millaisia vaikutuksia korona-ajalla on suomalaisten henkiseen hyvinvointiin. Kun pimeys painaa päälle jo muutenkin, sulkeutuminen yksin kotiin sosiaalisten kanssakäymisten ja yhteisön osana olemisen sijaan on kuormittanut jaksamista valtavasti. Kun joka kolmas opiskelija kärsii masennus- ja ahdistusoireista, kansakunnalla on käsissään mittava ongelma.

Mielenterveyspalveluiden riittävyys ja saatavuus, etenkin nuorten mielenterveyspalveluiden osalta, on pitkään puhuttanut maakunnassamme. Tulevien aluevaalien yhteydessä onkin tärkeää nostaa nämä palvelut esille Etelä-Pohjanmaalla, tämän tutkimuksenkin myötä saadun tiedon valossa. On tärkeää, että nuorten henkiseen pahoinvointiin on herätty. Sen hoitamiseen on myös löydyttävä resursseja.

Mielenterveyden horjuessa kynnys avun hakemiseksi on usein liian korkea. Jos apua hakeva sen ylitettyään lopulta kohtaa vain tyhjiä sanoja konkreettisen asiaan tarttumisen sijaan, hän jää toivottoman yksin.

Koronan aiheuttamia haavoja parannellaan vielä pitkään. Se aiheuttaa fyysisiä arpia runnellessaan kehoa, mutta myös henkisiä arpia, joiden vaikutukset saattavat olla vielä kauaskantoisempia.

Joulu tulee, ja joulu täyttää odotukset, kunhan ymmärtää olla asettamatta niitä liian korkealle. Tänä korona-ajan jouluna on erityisen tärkeä pysähtyä kysymään omalta läheiseltä, mitä hänelle kuuluu.

Johanna Koskiahde

vt. päätoimittaja