Pääkirjoitus | Kesää kohti

Aluevaalit käytiin ja kansa on puhunut. Vaimea oli nyt kansan ääni, kun vain 47,5 % kansasta puhui. Se on demokratian kannalta murhenäytelmä. Hienoa on se, että meidän maakunnassamme päästiin selvästi tämän yli, viiteenkymmeneen prosenttiin. Puolet äänesti, kaikkien puolesta.

Paljon on pielessä, kun kiinnostus äänestämistä kohtaan on pitkään ollut laskusuunnassa. Kiinnostusta yhteiskunnallisiin asioihin ja kansalaisen perusoikeuteen, äänestämiseen, pitäisi pystyä herättelemään jo peruskoulussa. Yhteiskuntaoppi, sehän on kiinnostavinta, mitä lukujärjestyksessä on tarjolla! Ennen muuta innostus äänestämiseen pitää herätellä kotona. Äänestämiseen kansalaisoikeutena pitää kasvaa ja oppia. Kun äänestäminen on vakavan totisessa ympäristössä tapahtuva juhlallinen toimenpide, kuten se varsinaisen äänestyspäivän äänestyspaikoilla on, Suomen lipun vastaanottaessa äänestäjät toimeensa, se näyttääkin jo paljon merkityksellisemmältä, kuin ennakkoäänestys marketissa. Kun vielä ilta istutaan kotona televisiosta vaalien tulospalvelua katsoen ja pylväiden nousua ja laskua jännityksellä seuraten, lapsillekin kirkastuu, miten tärkeän asian äärellä ollaan. Mutta nykyihminenhän ei tee mitään, mikä vaatii vaivannäköä eikä silti suoraan tunnu vaikuttavan oman hyvinvoinnin maksimointiin. Äänestäminen on sitä mitä suurimmassa määrin. Tärkeää, mutta vaikuttaa viiveellä.

Aluevaltuusto aloittaa työnsä ja hyvinvointialueiden aikakausi alkaa. Nähtäväksi jää, alkaako tasapuolisen hyvinvoinnin aikakausi sen myötä, kuten tarkoituksena on. Onnittelut jokaiselle valtuustoon valitulle ja kansalaisten luottamuksen ja äänet ansainneelle. Teiltä odotamme yhteistyössä tehtyjä, koko maakunnan hyvinvointia tukevia ja kehittäviä päätöksiä. Noin 190 000 ihmisen hyvinvoinnin avaimet ovat teidän käsissänne.

Kesää kohti käydään, uskottava se on, sillä vielä viideltäkin näkee liikkua ulkona lamputta. Toinen merkki lähestyvästä kesästä on se, että kesätyöpaikkojen haku on käynnissä. Koronasta huolimatta töitä on onneksi tarjolla nuorille. Reipas ja ahkera, työteliäs ja kohtelias. Sitä kaikkea kannattaa olla ja se kannattaa sanoa muista erottuvilla tavalla työhakemuksessaan. Mieluiten soittamalla suoraan työnantajalle oma aito kiinnostus näin ilmaisten. Tulevaisuudessa, sitten aikuisiällä, kaikki nuorena tehty työ on meriitti ansiolistalla. Silloin enemmän kuin se, mitä työtä teki, merkitsee ihmistä arvioivan työnantajan silmissä se, että työnhakija on opetellut työnteon taitoja jo nuorella ikää.

Työn tekeminen vaatii lähes poikkeuksetta yhteisvastuuta. Kykyä kantaa vastuuta ja olla luottamuksen arvoinen, hoitaen oman pestinsä odotusten mukaisesti. Kesätyö on aina hyödyllinen opinjakso elämälle, lyhyempänä tai pidempänä jaksona. Kesätyö opettaa nuorelle myös sitä, että yhteiskunnassa on kukin itse vastuussa omasta etenemisestään ja menestyksestään. Eikä siitä ansaittu palkkakaan turhaa ole.

Johanna Koskiahde

vt. päätoimittaja

Tulevaisuudessa, sitten aikuisiällä, kaikki nuorena tehty työ on meriitti ansiolistalla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat