Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Viisautta aluevaltuutetuille

Ensimmäiset aluevaalit ovat takana. Onnittelut valituille!

Maaliskuun alusta te 59 päättäjää vastaatte siitä, että Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue käynnistää toimintansa 2023. Toimikautenne on reilut kolme vuotta, kevään 2025 kunnallisvaaleihin saakka.

Vaalikampanjoissa lupailitte monenlaista. Se kai kuuluukin asiaan – äänestäjän vastuulla on kokonaisharkinta numeroa riipustaessaan. Muistutan, että jokainen teistä edustaa KOKO maakuntaa. Kunnanvaltuustossakin on katsottava kaikkien etua, ei vain omankyläisten.

Etelä-Pohjanmaalla haasteita piisaa. Syntyvyys laskee, väestö ikääntyy, palvelutarpeet muuttuvat. Hoiva-alalta jää valtavasti osaajia eläkkeelle. Uhkien edessä ei voivotella vaan tartutaan töihin. Alueellinen toiminta antaa mahdollisuuksia, joita sirpaloituneessa systeemissä oli vaikea parantaa.

Hyvinvointialueella kuntarajoilla ei ole enää merkitystä. Jokaiselle eteläpohjalaiselle kehtoikäisestä saattohoitoon on tarjottava kattavat palvelut, mutta ne voivat sijaita myös muualla kuin kotikunnassa. Sosiaali- ja terveyspalveluita on ideoitava uusiksi. Tulevaisuudessa yhä suurempi osa palveluista tulee kotiin joko ihmisenä tai digitaalisesti. Näitä mahdollisuuksia pitää aktiivisesti kehittää.

Myös pelastustoimesta on huolehdittava. Sen apuun tuskin kukaan haluaa joutua, mutta kun näin käy, on tosi kyseessä. Kaikki ehdokkaat painottivat ennaltaehkäisyn merkitystä. Mitä aikaisemmin apua löytyy, sitä enemmän säästetään vaativamman hoidon kustannuksissa.

Hyvinvoinnin turvaamisessa liikunta- ja kulttuuripalvelut sekä järjestöjen toiminta ovat olennaisia. Teidän on yhdessä kuntien kanssa pidettävä niistä huolta. Te aluevaltuutetut ette pysty juurikaan vaikuttamaan rahoitukseen, mutta varojen suuntaamiseen kyllä. Te määrittelette palveluiden tarpeita, laatua, määrää ja tuottamistapaa.

Meille kaikille ”sivustaseuraajille” muistutan, että elämä jatkuu. Palveluistamme huolehditaan edelleen, vaikka nimikyltti vaihtuukin. Jokaisesta eteläpohjalaisesta kannetaan huolta jatkossakin.

Onnea Sinulle, uusi aluevaltuutettu! Olet saanut merkittävän tehtävän. Yhtenä maakunnan asukkaana ja palvelujen tarvitsijana toivotan Sinulle viisautta ja rakentavaa mieltä.

Etelä-Pohjanmaa tarjoaa edellytykset hyvälle ja täysipainoiselle elämälle. Pidäthän siitä huolta järjellä ja sydämellä.

Asko Peltola

Pian eläkkeelle siirtyvä

maakuntajohtaja

Etelä-Pohjanmaan liitto