Osallisuuden merkitys kasvaa nuorisossa aina, kun jotain normaalista poikkeavaa tapahtuu lähelläsi. On se sitten muutto toiselle paikkakunnalle, vanhempien työttömyys, jokin merkittävä muutos elämässä tai maailman laajuinen pandemia.
Näinä viimeisenä kahtena vuotena yhteenkuuluvuus johonkin joukkueeseen tai ryhmään on merkinnyt tuhansille lapsille ja nuorille enemmän, kuin kukaan osaa kuvitellakaan. Seinäjokiset junioritoimintaa tarjoavat urheiluseurat ovat selviytyneet Korona-ajasta hyvin. Harrastajamäärissä ei ole tullut pudotusta samalla lailla kuten Etelä-Suomessa. Syitä siihen on monia, mutta uskon yhden tärkeimmän olevan valmentajien henkilökohtainen välittäminen omista harrastajistaan. Me henki kasvaa, kun meitä koetellaan. Me pidämme huolen harrastajistamme, on ne sitten kilpailullisesti huippuja tai haluavat vain harrastaa rakastamaansa lajia ja olla osa joukkuetta.
Ohjattujen liikuntaharrastusten avulla nuori pystyy ylläpitämään ja luomaan itselleen kaveri- ja ystävyyssuhteita, samalla toiminnassa on mahdollisuus kokea tärkeää yhteenkuuluvuutta. Nuorten kohdalla nämä sosiaaliset suhteet ovat erittäin tärkeitä, varsinkin yläkouluiässä kaverisuhteet ja yhteenkuuluvuus antavat nuorelle turvallisuuden tuntua, sosiaalista tukea ja luottamusta.
Kaikkien ei tarvitse kilpailla tosissaan. Osa lapsista ja nuorista saattavat vain haluta harrastella ja pelailla. Seinäjoella on todella hieno tilanne harrasteryhmissä lajissa kuin lajissa. Kaikissa seuroissa on panostettu viimeisinä vuosina myös harrasteryhmien muodostamiseen kilparyhmien rinnalle.
Tämä on erittäin tärkeää, koska hyvin harvasta pelaajasta tulee Jukka-Pekka Vainionpään, Silja Syrjälän, Petri Kontiolan, Sami Kosken tai Matias Vainionpään kaltaisia oman lajinsa tähtiä.
Seinäjoella panostetaan myös kaupungin hyvinvointilautakunnan vetämänä syrjääntymisvaarassa olevien lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksiin. Yhdessä kaupungin liikunta-, kulttuuri- ja nuorisopalvelun, nuorisovaltuuston, PLU:n ja urheiluseurojen kanssa pilottihanke lähtee lentoon maaliskuussa. Tähän hankkeeseen on kutsuttu mukaan palloilulajien seuroja, yleisurheilu, skeittaus/scoottaus sekä kulttuurin puolelta Kalevan Navetassa järjestettävät käden taidot ja tanssiryhmät. Ohjaajina toimivat n.17-22 vuotiaat nuoret, jotka saavat PLU:n koulutuksen myötä työkaluja lasten ohjaamiseen. Eri harrasteiden puolesta tulee myös vastaavat ohjaajat.
Jukka Marttala
SMJ
toiminnanjohtaja, valmentaja