Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Turnauskestävyyttä

Onko maailma selvinnyt koronapandemiasta vähemmällä kuin pelättiin? Vakavuudestaan huolimatta tautina korona ei ole ollut edes 20 pahimman ihmiskuntaa koettelevan kulkutaudin joukossa, muistuttavat historioitsijat.

Rokotteet ovat toimineet hyvin ja lieventäneet koronan oireita merkittävästi. Tosin rokotteita ei riitä kaikille. Globaalia pandemiaa ei voiteta sillä, että vauraiden maiden väestö rokotetaan säännöllisesti.

Ensimmäiset rokotteet keksittiin reilu 200 vuotta sitten. Jo tuolloin Euroopassa esiintyi rokotevastaisuutta, myös joidenkin puolueiden ohjelmissa. Myös tänä aikana on siis ymmärrettävä uuteen ja käsityskyvyn ylittävään teknologiaan liittyviä huolia ja pelkoja. Pelko on inhimillistä. Pelot ja inhot ovat myös politiikan peruskäyttövoimaa, olivatpa ne järkeviä tai eivät.

Turnauskestävyyttä koronan kanssa voidaan vielä tarvita, sillä takana on vasta pari erää. Varmuudella emme voi tietää, oliko tämä tässä. Toivomme varmasti kaikki, että uusia pahempia variantteja ei enää synny. Sairastuneiden ja altistuneiden karanteenit, etäisyyden pitäminen ja henkilökohtainen hygienia tämänkin taudin kurissa pitämiseksi on silti edelleen ajankohtaista.

Rutto kiusasi meitä vuosisatojen ajan, oli yleinen uskonpuhdistuksen aikaan ja pitkään sen jälkeen. Tautien kanssa piti elää, tehdä voitavansa ja uskoa silti tulevaisuuteen. Kulkutautien karmeudesta huolimatta– rutto vei pahimmillaan jopa kolmanneksen Euroopan väestöstä – optimismi ei ollut sittenkään katteetonta.

Tänä päivänä asiat ovat niin paljon paremmin, kiitos lääketieteen, parantuneen hygienian sekä hyvin järjestetyn ja resursoidun terveydenhuollon. Se toimii yhä erittäin hyvin, ainakin verrattuna mihin tahansa aiempaan historian aikaan. Minä olen ainakin kiitollinen kaikesta tästä kehityksestä. Toivottavasti uusi alueellinen tapa tuottaa sote-palveluita vahvistaa terveydenhuoltoa. Uhkakuviakin uusista järjestelyistä on kyllä maalailtu.

Vaikka tiede ja teknologia on parantanut elämänlaatuamme ja elinajanodotetta huimasti, loppujen lopuksi luonto aina voittaa ihmisen 6-0. ”Vastustajaan” kannattaa suhtautua kunnioittavasti. Kaikkea ei vaan voi hallita. Siinä on asian toinen laita.

Kimmo Rantanen (kd.)

kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu