Päätoimittajalta | Kevään merkkejä

Vihdoin alkaa ilma lämmetä. Vihdoin ovat traktorit maanteillä ja vihdoin leijuu ilmassa pelloille levitetyn karjanlannan ja lietteen haju. Kylmän ilmavirtauksen alla olemme kuin pysähtyneessä ajassa kevättä odottaneet, viikkokausia.

”Kamala mikä haju!”, totesi pikkulapseni, kun viime viikon lopulla kuljimme päiväkodin pihan poikki ja tuuli toi Keski-Nurmon peltolakialta vahvan kevään hajun. Vastasin hänelle, että se haju on elinvoiman, elävän maaseudun ja suomalaisen hyvinvoinnin merkki. Ei se haju ole kamala. Sen sijaan kamala on se kevät, jolloin tuo haju ei tavanomaisesti muutamaa vuosittaista kevätpäivää väritä eikä pelloille siirtyvät työkoneet maisemaa elävöitä. Siinä olisi lopun merkki.

Sähköpotkulaudat ovat saapuneet kaupunkiin ja herättävät pääskysten lailla suuria tunteita.

Pääskynen saapui puolisoineen Nurmon perukoille perjantaina, pesänrakennukseen. Se sirkuttaa monta muistoa tieltään, maan ääristä, palatessaan joka kevät samalle paikalle pesimään. Ties monesko pääskysten sukupolvi meidän autotallissamme kasvunsa pian aloittaa. Siinä on kevään ja vapauden merkki, kun taiturimainen lentäjä halkoo terävin siiveniskuin sinivalkoista taivasta ja näyttää voittamattomalta. Sitä näkyä katsoessa tulee tunne, että juuri tätä hetkeä ja näkyä varten koko pitkän pimeän talven elin ja jaksoin. Ja miten se Suomen kesää rakastaa, kun vaarallisen matkansa joka kesäksi taittaa, esi-isiensä esimerkistä.

Seinäjoen keskustassa on toisenlaiset kevään merkit. Sähköpotkulaudat ovat saapuneet kaupunkiin ja herättävät pääskysten lailla suuria tunteita. Avaruuden pääkaupunki kulkee ajassa ja on avoin sen ilmiöille, kuten pitääkin. On selvä, että sähköpotkulauta ei jokaisen seinäjokelaisen liikennevälinevalinta ole, mutta ei sen tarvitsekaan olla. Se palvelee erityisesti nuorisoa ja sieltä täältä löytyvät "skuutit" kertovat, että palvelua käytetään. Seinäjokelainen liikennekulttuuri on niin värikäs ja omaleimainen, että sinne mahtuvat hyvin myös vauhdikkaat sähköpotkulaudat. Varovaisuus liikenteessä on erityisesti potkulautailijoiden oma etu, sillä kulkupelillä on moottoriajoneuvotörmäyksessä aina tarjolla vain hopeaa.

Pari vuotta Seinäjoen keskustassa käytössä olleet kaupunkipyörät eivät löytäneet yleisöään, nähtäväksi jää, päätyvätkö potkulaudat epäilyjen mukaisesti pinnan alle parkkiin vai opitaanko niistä ottamaan hyöty irti. Sähköpotkulauta on ekologinen kätevä vaihtoehto kaupunkiliikkumiselle. Mielenkiintoista on nähdä, olemmeko valmiita tähän vihreään potkuun.

Etusivulla nyt

Luetuimmat