Päätoimittajalta | Vaihtoehdoton päätös on helppo

Maanantaina eduskunta jatkoi keskustelua NATO-jäsenyydestä yli puoliyöhön. Kun tehdään kansakunnan historian suurimpiin kuuluvaa ratkaisua, suurin osa kansanedustajista haluaa saada nimensä ja näkemyksensä kirjatuksi kansanvallan arkistoihin. Jos jostakin, niin NATOsta tulee osata olla jotakin mieltä.

Kun Suomen historian merkittävimpiin kuuluva hakemus on postitusta vaille valmiina, tähän saakka epävarmojen kansanedustajien on helppo hypätä voittajan vankkureihin. Samalla toki pieni vastustavalle kannalle asettuva osa puoltaa omaa kantaansa ottaen asiasta kaiken poliittisen hyödyn irti.

Sodan perintö ja jälki elää meissä edelleen vahvana, sukupolvien ylitse.

Putin kirkasti julmalla toiminnallaan suomalaisten ajatukset. Kansalaisista enemmistö on Taloustutkimuksen toukokuussa Ylelle tekemässä kyselyssä 76 prosenttisesti Suomen Nato-jäsenyyden kannalla, vain kahdentoista prosentin vastustaessa sitä. Tällaista yhtenäisyyttä poliittisessa kysymyksessä ei suomalaisten keskuudessa saa aikaan juuri mikään.

Sota on enää harvojen kansalaisten muistissa, sen käyneiden siirryttyä suurin joukoin jo ajasta ikuisuuteen, mutta reaktiosta NATO-jäsenyyteen heijastuu se, että sodan perintö ja jälki elää meissä edelleen vahvana, sukupolvien ylitse. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan nähdään meillä historian toistumana ja koetaan, asian yhteydessä toistettujen jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin sanoja lainaten, että meidän ei tule enää koskaan yksin kohdata Venäjän uhkaa.

Jokaisella itsenäisellä kansalla on oikeus tehdä valintansa itse. Suomi on geopoliittisesti asemassa, jossa se on useimmiten saanut vertaisiltaan länsimailta sympatiaa ja ymmärrystä, mutta yksin se on tässä kohtaa maapallon karttaa naapurinsa vastassa aina joutunut seisomaan, ja seisoo vielä tänäänkin. Vaihtoehdot ovat vähissä. Suomalaisten NATO-myönteisyys ei hämmästytä lainkaan tässä maailmantilanteessa, jossa katsomme, miten Ukraina käy samaa naapuria vastaan omassa taistelussaan, kansansa veren värjätessä maan punaiseksi.

Tähän samaan jännittävään ja epävarmuutta herättelevään aikaan koittaa jälleen yhdelle nuorten suomalaisten ikäluokalle suuri päivä, ylioppilaaksi valmistuminen. Ylioppilaiden nimet julkistettiin tiistaina. Onnittelut jokaiselle valkolakin tänä keväänä saavalle. Kaikkea hyvää orastavaan aikuisuuteen kasvamiseen, itsensä ja elämänpolkunsa etsimiseen. Ja rauhaa, sitä toivon teidän tulevaisuuteenne.

Etusivulla nyt

Luetuimmat