Kolumni | Arkiturvallisuutta

Elinkustannukset nousevat. Arjen menot ovat kallistuneet tuntuvasti. Myös korkojen nousu uhkaa kaventaa kotitalouksien liikkumavaraa. Paikallisesti emme pysty kovinkaan paljon toimimaan kotitalouksien ostovoiman turvaamiseksi. Jokaisella pitäisi olla varaa ostaa ruokaa, liikkua ja asua. Katseet tuleekin kääntää kohti Arkadianmäkeä. Polttoaineveron korotukset tulisi nyt perua. Ruokakassin hintaan voitaisiin vaikuttaa ruoan arvonlisäveroa alentamalla.

Olen jo aiemmin muistuttanut omavaraisuuden merkityksestä ja tarpeesta tukea kannattavuuskriisin keskellä eläviä viljelijöitä. Kotimaista tuotantoa ei pidä jättää oman onnensa nojaan. En oikein meinaa käsittää sitä, että jokaisen suomalaisen kauppakassi kallistuu, mutta viljelijä jää erityisen heikoille. Maatalouden 300 miljoonan euron ”kriisipaketista” vain noin 45 miljoonaa euroa on varsinaista kriisiapua valtaosan avustuksesta mennessä verovelkojen kuittaamiseen. Toimenpide auttaa, muttei itsessään ruoki yhtäkään viljelijää, joka työllään ruokkisi suomalaiset. Kotitalouksien toimeentulo ja maatalouden kannattavuus ovat myös turvallisuuskysymyksiä. Taloudellinen ahdinko ja heikennykset omavaraisuudessa ovat omiaan lisäämään turvattomuuden tunnetta.

Julkisen talouden suunnitelmassa on huomioitu turvallisuuspanostukset, jotta maamme puolustus on uskottavaa ja voimme olla NATO- kelpoisia. Tässä kohden olisi kuitenkin syytä huomioida myös maamme sisäisen ja ulkoisenkin turvallisuuden virkakunta. Poliisihallitus on arvioinut, että ensi vuoden määrärahat ovat noin 40 miljoonaa euroa alijäämäiset, mikä tarkoittaa jopa 300 poliisin vähennystä. Tällainen vähennys sopii aika huonosti yhteen muiden laajojen turvallisuuspanostusten kanssa.

Uudet hyvinvointialueet ovat aloittamassa. Julkisuudessa kuuluu kaikuja, joiden mukaan aikaa kunnon kustannuslaskelmille ei ole ollut. Toivoimme sellaista uudistusta, jonka kantavana ajatuksena olisi kestävän rahoituspohjan löytäminen sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Nyt useamman hyvinvointialueen rahoituspohja on sillä tolalla, että alueilla on epävarmaa, voidaanko kaikkia lain asettamia vaatimuksia tammikuusta 2023 alkaen täyttää.

Isoja asioita – joista jokaisella on vaikutusta pienen ihmisen arkiturvallisuuteen.

Kirjoittaja on Seinäjoen kaupunginvaltuutettu, KD

Etusivulla nyt

Luetuimmat