Päätoimittajalta Onnea ja menestystä

Viikonloppuna juhlitaan ylioppilaita ja opinnoissaan valmistuvia. Tilastokeskuksen koulutustilastojen mukaan kevään uusien ylioppilaiden jatko-opintoihin pääsy helpottui edelliseen verrattuna vuonna 2020, jolloin samana vuonna opintojaan jatkoi yli 37 prosenttia. Tilannetta helpotti se, että korkeakouluihin lisättiin koulutusten aloituspaikkoja.

Peruskoulun päättävät ovat uuden edessä hekin, kun tuttu ja turvallinen koulutie on kuljettu päähänsä ja valinnat vievät kohti aikuistumista ja ammattia. Peruskoulun vuonna 2020 päättäneistä lukiokoulutuksessa jatkoi Tilastokeskuksen mukaan 54 prosenttia, ammatillisessa koulutuksessa 39 prosenttia, ja muissa opintomuodoissa 5 prosenttia. Peruskoulun päättäneistä 2,7 prosenttia eli noin 1 600 oppilasta ei jatkanut missään koulutuksessa.

On löydyttävä tapa, jolla nuoret saadaan ohjattua nopeasti ammattiin valmistavalle tielle.

Koulutuspaikkojen lisäämisen jälkeenkin vain 37 prosenttia ylioppilaista aloittaa opiskelut lukion jälkeen. Elämä on koulua itsessään ja ne nuoret, jotka hakeutuvat välivuoden tai -vuosien aikana aktiiviseen työelämään ovat arvokkaalla opinpenkillä toimessaan. Mutta tähän ryhmään eivät suinkaan kuulu kaikki 63 prosenttia valmistuneista ylioppilaista. Jos heidän toimeentulonsa lepää yhteiskunnan harteilla jopa vuosia opiskelupaikkaa odotellessa, koulutusjärjestelmässä on mittava ja kalliiksi käyvä valuvika. On löydyttävä tapa, jolla nuoret saadaan ohjattua nopeasti ammattiin valmistavalle tielle. Sama pätee niihin noin 1600:een lapseen, jotka peruskoulun jälkeen jäävät kellumaan tyhjän päälle, vailla opiskelupaikkaa.

Ylioppilaaksi tai ammattiin valmistuminen on juhlan arvoinen asia. Nyt valmistuvat nuoret ovat tehneet ison työn koronavuosien opiskelijoina, etäopiskellen ja yksin puurtaen. On varmasti ollut haaste suoriutua opinnoista pitkiä kausia ilman oppilaitosyhteisön sosiaalista ympäristöä ja tukea.

Ihanaa ja aurinkoista juhlapäivää kaikille valmistuville nuorille, olette sen ansainneet. Ja ahkeruutta, kunnianhimoa ja tavoitteellisuutta jatkoon, sitä tarvitsette.