Kolumni | Pidä huolta

Minusta tuli äiti 10 päivää sitten. Ennen lapsen syntymää sain kuulla paljon elämän ihmeestä ja siitä miten suuresta asiasta lapsen syntymässä on kyse. En ehkä osannut ottaa asiaa ihan niin kirjaimellisesti vielä ennen synnytystä, mutta nyt lapsen kanssa ymmärrän, etteivät he liioitelleet.

Synnytys ei mennyt ihan suoraviivaisesti. Lopulta päädyttiin kiireelliseen sektioon ja tilanne vaikutti jonkin aikaa vakavalta. Vaikka synnytys oli täynnä hikeä, kyyneleitä ja jonkin verran verta, ei minua pelottanut. Koko sairaalassa olon ajan kätilöt kertoivat mitä on tapahtumassa ja mitä tapahtuu seuraavaksi. Minua ja toiveitani kuunneltiin, mutta sain myös neuvoja siitä, mitä ammattilaisen mielestä seuraavaksi kannattaisi tehdä. Missään vaiheessa en kokenut tilannetta kaoottiseksi, vaikka varsinkin leikkaustilanne jännitti.

Yhteiskunnan turvaverkko tuo suojaa itselleni ja läheisilleni ja olen siitä valmis maksamaan.

Puhuimme puolisoni kanssa jälkeenpäin pitkään siitä miten turvalliseksi koimme olomme niin naisten osastolla, synnytyssalissa kuin lopulta vastasyntyneiden teho-osastolla. Itselleni tämä on kerran elämässä -tyyppinen kokemus ja hoitajien, kätilöiden ja lääkärien ammattitaitoa pääsee hyvin harvoin seuraamaan näin läheltä. On hankala ymmärtää sitä, että uuden elämän syntyminen ja ihmisten henkeä uhkaavat vaaratilanteet ovat kirjaimellisesti heidän arkipäiväänsä. Olen valtavan onnellinen siitä, että olin koko matkan ajan empaattisten, ammattitaitoisten ihmisten ympäröimä.

Onnelliseksi minut tekee myös se, että vaikka lapseni tarvitsi elämänsä alkumetreillä tehohoitoa, en joudu myymään asuntoani ja kaikkea omaisuuttani lapseni hengen vuoksi. Suomalainen sairaanhoito ei ole ilmaista, mutta lähes maksutonta se on käyttäjälle ja apua tarvitsevalle. Yhdysvalloissa vakuuttamaton ihminen olisi samassa tilanteessa saanut käteensä mahdollisesti omakotitalon hintaisen laskun lapsensa pelastamisesta.

Olen aina ollut iloinen veronmaksaja. Yhteiskunnan turvaverkko tuo suojaa itselleni ja läheisilleni ja olen siitä valmis maksamaan. Tämän turvaverkon olennainen osa ovat työntekijät. Vaikka jokainen kohtaamani ammattilainen selvästi oli kutsumusammatissaan, on motivaation osana aina myös korvaus tehdystä työstä. Meistä jokainen tarvitsee hoitoalan ammattilaisia tulevaisuudessa, meidän täytyy olla valmiita pitämään veroeuroillamme huolta heistä.

Kirjoittaja on puheenjohtaja, Lakeuden Vihreät Naiset