Seuraavat eduskuntavaalit tekevät jo tuloaan. Ensi keväänä järjestettävien vaalien ehdokasasettelu on käynnissä. Sitä ennen suuri osa suomalaisista on oikeutettuja äänestämään seurakuntavaaleissa, jotka käydään marraskuussa.
Kuntalaisten aktiivisuus valtiollisten vaalien ääniuurnilla on ollut tasaisen laskevalla linjalla pitkään. Demokratian kriisiä ei pysäyttänyt ensimmäinen aluevaali, joka sai Ylen tilastojen mukaan liikkeelle vaivaiset 49 prosenttia seinäjokelaisista äänioikeutetuista. Koko maan tasolla hyvinvointipalveluiden järjestäminen kiinnosti 47,5 prosenttia äänioikeutetuista. Aluevaalien äänestyspassiivisuus sai miettimään, mikä tätä kansaa kiinnostaa, jollei elämän ja kuoleman kysymykset, hyvinvointialueen päätöksenteko?
Yksi viikon puheenaiheista on ollut se, että Seinäjoki tarjoaa valtuuston päätöksellä ensi syksystä alkaen kouluissa vegaaniruokaa sen erikseen vanhempiensa luvalla tilaaville lapsille. Päätöksen arvioidaan koskettavan noin neljääkymmentä lasta ja nuorta. Tässä valossa on aika reippaasti yleistetty, jos todetaan, että vegaaniruokavaatimus ilmentää nuorten ääntä, sillä ehdoton enemmistö nuorista syö edelleen sekä eläin- että kasvikunnan tuotteita. Päätös voidaan kuitenkin nähdä asian suhteen aloitteellisena toimineen nuorisovaltuuston äänen kuulemisena. Vegaaniruokapäätös toivottavasti viestii nuorille ennen muuta sen, että osallistumalla voi vaikuttaa. Perustellut, asialliset ja avoimeen keskusteluun sekä kompromissiin valmiit ehdotukset voidaan kunnallisessa päätöksenteossa huomioida ja ottaa käsittelyyn. Osallistumalla, ja vain osallistumalla, voi vaikuttaa yhteiskunnan asioihin.
Seinäjoki on jo pariin kertaan toteuttanut asukasbudjetointia, jossa asukkaat saavat päättää, mihin tietty summa kaupungin budjetista käytetään. Keväällä äänestettiin ja valittiin lasten ja nuorten aktivoimiseksi seinäjokelaisia palvelevia kohteita, ja seuraava asukasbudjetointi on jo suunnitteilla. Tämä on hieno tapa aktivoida kuntalaisia ja konkretisoida osallistumisen vaikuttavuus.
Kuntalaisaktiivisuutta ovat herätelleet myös Seinäjoen tuulivoimalahankkeet. Kuntalaisaloite voimaloille asetettavan suojaetäisyyden puolesta on kerännyt nimiä jo alkuvuodesta. Tänään keskiviikkona kaupunki järjestää tuulivoimala-asiasta tiedotustilaisuuden, johon Palopättäränmäen vaikutuspiiriin kuuluvat kuntalaiset ovat aktivoineet väkeä joukolla osallistumaan.
Demokratiaan kuuluva kuntalaisaktiivisuus on aina hieno asia. Asioihin on mahdollista vaikuttaa. Se pitää vain tehdä oikealla hetkellä. Jälkiviisaus on helpompaa, mutta sillä ei mitään muuteta.