Päätoimittajalta Sillat yli vuolaan veen

Perjantaina avataan Seinäjoella liikenteen käyttöön odotettu uusi Björkenheimintien silta. Vuosikymmenten suunnittelun ja monien käänteiden jälkeen kaupunkilaiset pääsevät ajoneuvoineen virran tuolle puolen uutta siltaa pitkin. Jalankulkijat ja pyöräilijät saavat käyttöönsä turvallisen väylän vanhasta sillasta.

Piirin alueesta, jonka laidalla siltatyömaakin sijaitsee, on tullut yksi kaupungin monipuolisimmin kehittyvistä alueista. Monipuolisuus on kaupungin kehittämisessä avainsana, sillä kaupungin asukkaat ja heidän tarpeensa ovat erilaisia. Yritys- ja asutuskeskittymän lisäksi Piirille puuhataan nyt vanhan historiallisen ankkalammen uudelleen perustamista esteettömänä aistipuistona. Yhteisöllisesti, rotareiden aloitteesta ja yhteistyössä kaupungin toimijoiden ja asukkaiden kanssa. Piirin alueella on meneillään sellainen positiivinen pöhinä, että kehityksen voi siellä käydessään korvinkin aistia - se kuulostaa työmaakoneiden paukkeelta ja moottorin ääneltä.

Valitettavasti kaikki eivät yhteistä omaisuutta osaa kunnioittaa.

Perjantaina juhlistetaan Seinäjoella kahden sillan avajaisia, kun Björkenheimintien sillan lisäksi Myllysaaren uusittu silta avataan kulkijoille. Siltojen valmistuminen on juhlan paikka, sillä ne palvelevat kaupunkilaisia niin työmatkaliikenteen kuin ulkoilunkin kautta. Keskustasta Törnävälle saakka jatkuva kaunis luonnonrauhaa tarjoava joenrantareitti, johon Myllysaaren silta sijoittuu, on mitä upein ulkoiluväylä. Toivottavasti moni kaupunkilainen on löytänyt ja kokenut sen omakseen.

Valitettavasti kaikki eivät yhteistä omaisuutta osaa kunnioittaa. Jo ennen kuin silta on saatu vihittyä käyttöön sinne ovat löytäneet tiensä ilkivallan tekijät.

On käsittämätöntä, että veroeuroilla tuotettujen kohteiden valmistuessa on jo etukäteen varauduttava siihen, että paikkojen rikkominen, tärvely ja tuhoaminen vahingoittaa lyhyessä ajassa sitä, mitä isoin panoksin ja yleisen hyvän edistämiseksi on aikaan saatu. Oli kohde luontoreitin laavu tai polkupyörätelineet keskustassa, joku keksii tavan osoittaa kapinaansa ja yksilön valinnanvapauksiaan sitä tuhoamalla. Henkilön ymmärryksessä, nuoren tai vanhemman, on iso vika, jos ajatuksissa julkinen omaisuus on yleisesti arvotonta ja vapaata riistaa aggressioiden purkamisen kohteena. Voimiensa tunnossa pitää pystyä energia johonkin muualle kuin paikkojen hajottamiseen suuntaamaan.