Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Tsekkauslista hyvinvointiin

Miten voit? Toivottavasti hyvin! Olet varmaan tietoinen, että on asioita, joilla voit edesauttaa hyvinvointiasi. Esimerkiksi elintapasi, kuten riittävä uni, monipuolinen ravinto, päihteettömyys, savuttomuus sekä liikunta, edesauttavat vointiasi. Muistanet myös, että sosiaaliset suhteet auttavat jaksamaan. Mutta oletko huomannut huolehtia kulttuurihyvinvoinnistasi? Tiedätkö, mitä se on?

Molemmat – kulttuuri ja hyvinvointi – ovat käsitteinä valtavia. Niitä ei mahdu tässä avaamaan,mutta kulttuurihyvinvoinnilla tarkoitetaan ihmisen yksilöllistä kokemusta siitä, että kulttuuri ja taide lisäävät hänen hyvinvointiaan.

Yksilöllisten hyvinvointikokemusten ohella löytyy myös ns. kovaa dataa: maailman terveysjärjestö WHO:n vuonna 2019 julkaisemasta raportissa on yli 3000 tutkimusta taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksista.

Koska kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin asialla tässä ollaan, läväytän sinulle kolmen kohdan tsekkauslistan oman kulttuurihyvinvointisi vahvistamiseksi:

1) Arjen kulttuuri. Tämä on helppo! Jokapäiväinen elämäsi pitää sisällään erilaisia toimintoja, jotka muodostavat sinulle merkityksellistä arkea. Näitä ovat mm. lehdenluku tai vaikka saunominen. Vaali omia arjen elämyksiäsi!

2) Harrastaminen. Tämä on tärkeä! Taiteen ja kulttuurin harrastaminen on elämänmittaista oppimista ja itsensä ilmaisemista, yksin tai vuorovaikutuksessa toisen kanssa. Kirjoita, soita, tanssi, mikä sinulle tuntuu omalta, tai kokeile jotain aivan uutta!

3) Kokeminen. Vihdoinkin taidetta ja kulttuuritapahtumia on koettavissa julkisesti! Kahden kurimusvuoden jälkeen saa jälleen nauttia teatterista, festareista, näyttelyistä, konserteista ja tanssiesityksistä. Huomioithan myös julkisen taiteen ympäristössäsi – uusimpana Björkenheimin sillan pöllöt.

Sillä tiedäthän, että sinulla on oikeus taiteen ja kulttuurin kokemiseen! Se on kirjattu YK:n ihmisoikeusjulistuksen 27. artiklaan. Se oikeus kuuluu kaikille, myös heille, jotka eivät taiteen pariin syystä tai toisesta pääse. Tällöin kaivataankin yksilön kulttuurihyvinvoinnista huolehtivia päättäjiä, ammattilaisia sekä läheisiä.

Oikein hyvää vointia!

Kirjoittaja on läänintaiteilija