Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Aikaa ajatella

Kesän kynnys on ylitetty. Luonnon uusi kasvu ottaa meidät avosylin vastaan. Moni asia on toisin kuin parin edellisen kesän alkaessa. Maailman muutosten keskellä on hyvä hieman vetää henkeä ja katsoa ympärille – lähelle ja kauemmaksi.

Seinäjoki kesätapahtumien kaupunkina palaa hyvin uomiinsa. Provinssi, Tangomarkkinat, Race ja Rock Vauhtiajot tuovat elämää, iloa ja ennen kaikkea luottamusta tulevaisuuteen. Tapahtumakalenterissa on tarjolla tekemistä ja kokemista. Kesäteatterit ja erilaiset näyttelyt avaavat silmien nähdä ja mielen kokea uutta ja ainutkertaista. Niiden äärellä on hyvä kysyä itseltä missä minä olen ja minne me olemme matkalla. Kävin Ilmajoen musiikkijuhlilla. Paljon ja suoraan puhui oopperaesitys, jossa hiljaisten piti periä maan. Hieno oli parin viikon takainen Seinäjoki Pride 2022. Iloa ja yhdessä olemisen riemua, kohtaamisia ja keskusteluja.

Moni asia on toisin kuin parin edellisen kesän alkaessa.

Olemme onnekkaita, kun meillä on erilaisuutta ympärillämme. Yhdenvertaisuus ja oikeus olla oma itsensä toista kunnioittaen ovat jakamattomia tänään ja huomenna.

Kun ajatus nousee kauemmaksi horisonttiin, näen omassa ja meidän jokaisen arkipäivässä yhteisesti tunnistettuja ja jaettuja tummempia sävyjä. Sota Euroopassa tulee liki ja iholle, kun vääryys, epäoikeudenmukaisuus ja turvattomuus valtaavat ajatusta ja mieltä. Solidaarisuus ja yhteisen vastuun kantaminen lähellä ja kauempana huutavat minua mukaansa. Militaristiselle puhunnalle ei pidä antaa tilaa määritellä elämäämme.

Eikä Korona ole poistunut, vaikka vapaammin voimme toimia ja liikkua. Pitkä Korona -taival teki pitkät varjot monen lapsen ja nuoren, aikuisen ja ikääntyvän elämään. Yksinäisyys, syrjään jättäminen ja jääminen, terveyden vaivat ja talouden huolet kulkevat mukana. Vastuullisuus omista tekemisistämme on aitoa tulevaisuustyötä parahimmillaan. Turvallisuus ja tasavertaisuus ovat oikeutettuja perusarvoja.

Kun on aikaa ajatella, oma mieli kiertyy surusta iloon, toivottomuudesta uuteen aikaan, eilisestä huomiseen ja vääryydestä oikeudenmukaisuuteen. Päällimmäisenä on vahva ajatus luottamuksesta. Luottamus kasvaa arvostuksesta ja yhteisestä vastuusta kaikille paremmasta huomisesta. Moni asia voi olla toisin huomenna.