Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Ihmeellisiä historioita

Olen lähiaikoina kertonut Seinäjoen historiasta eri yhteyksissä kahdelle taiteilijalle, joille kaupunki ei ole ennestään tuttu. Molempien mielestä tarina on erikoinen, jopa ihmeellinen. Pienestä maalaispitäjästä kasvukeskukseksi muutamassa kymmenessä vuodessa. Kuitenkaan, tämä vauhti ei ole se mihin taiteilijat ovat kiinnittäneet huomiota, vaan se kuinka ainutlaatuisella tavalla erilaiset globaalit kehityskulut ja paikalliset erityisyydet ovat kietoutuneet yhteen täällä. Ruotsalaisperäisen aatelissuvun, maanviljelyn, rautatien, joen, yrittäjyyden, omintakeisen kulttuuriperinnön, rohkeiden päätösten ja monen muun seikan vaikutuksesta elämme tänään juuri tällaisessa kaupungissa.

Kerron tarinoita Kalevan Navetasta käsin, joten tämä ihmeellinen talo kietoutuu olennaisena osana niihin. 130-vuotiaan monumentaalisen tiilirakennuksen tarinaa voikin pitää yhtenä Seinäjoen historiaa kuvastavana merkkinä, joka elää nyt uutta elämäänsä ja luo uusia vaiheita siihen. On kuitenkin tärkeä muistaa, että historiaa voi kertoa monella tapaa. Painotukset riippuvat näkökulmasta. Ei ole historiaa, on historioita. Englanniksi myös herstory’ja ja theirstory’ja. Myös se, mihin taiteilijat kertomassani ja omassa tiedonkeruussaan kiinnittävät huomiota, ja millaisiksi teoksiksi nämä huomiot lopulta muotoutuvat, auttavat meitä katsomaan sekä mennyttä että nykyisyyttä kenties aivan uusistakin näkökulmista. Oletteko koskaan esimerkiksi tulleet ajatelleeksi millaisia kertomuksia tekstiilin värjäyksessä käytettävien pigmenttien ja kasvien jälkiä seuraamalla voi saada esiin?

Olen iloinnut nyt kesäkuussa siitä, että ihmeellinen kaupunkimme on yltänyt entistä paremmin markkinointilauseidensa tasolle. Pari viikkoa sitten juhlittu Seinäjoki Pride näytti, että täällä, ja muuallakin maakunnassa, on entistä enemmän tilaa monella tavalla ajatteleville ja eläville ihmisille. Kun tässä päivässä annetaan moninaisuuden kukoistaa, se saattaa näyttää menneen joskus epäsuotuisassa valossa, mutta ennen muuta avaa mahdollisuuksia ihmeellisemmälle tulevaisuudelle.

Lopuksi: Ihan huippua, että on vihdoin taas Provinssi! Olen herkistellyt jo pari viikkoa sen ajatuksen äärellä, että pääsen taas koronatauon jälkeen astelemaan Ihmisten juhlan porteista Törnävänsaaren festarimaailmaan. Sekin on ihmeellinen luku kaupungin historiassa. Parasta Seinäjokea!

Kirjoittaja on Seinäjoen taidehallin taidekuraattori