Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Maatalous ja metsä muutoksen kourissa

Helteiden helliessä matkasin kohti Mikkeliä ja maatalousmessuja, jotka olivat olleet tauolla, niin monen muun tapahtuman kanssa. Nyt tapahtuma kuitenkin järjestettiin ja järjestelyissä oli kyllä onnistuttu. Mikkelissä oli keskitetty samaan paikkaan niin ravirata, jääkiekkohalli kuin jalishallikin eli tilaa oli runsaasti. Vieressä laaja metsikköalue frisbeegolf ym liikuntapaikkoineen.

Tämän vuoden maatalousmessujen pääteemana oli vastuullisuus ja se näkyi monella eri osastolla. Samoin lavojen ohjelmistossa oli paljon vastuullisuuteen liittyviä aiheita. Välillä tunti siltä, että perusmaatalous oli jäänyt liikaakin syrjään, se on kuitenkin kaiken perusta. Mitä vastuullisuus on, se riippuu keneltä kysytään ja mitä sillä loppujen lopuksi tarkoitetaan tai tavoitellaan. Aina, kun mietitään ja tehdään jotain uutta, niin kulujahan siitä tulee. Yksi mielenkiintoinen aiheeseen liittyvä esitys oli kuluttajan vastuullisuudesta. Suomalaisen vastuullisesti tuotetun tuotteen hinta nousee, niin otetaanko hyllystä se ehkä vähemmän vastuullisesti tuotettu halvempi tuote matkaan. Eu:n alueellakin sama vastuullisesti tuotettu tarkoittanee erilaisia tulkintoja asian suhteen.

Kovasta helteestä johtuen joillakin näyttelyeläimillä oli melko tukalaa. Eläinten hoitajat levittivät kostutettuja pyyhkeitä eläinten päälle ja kävelyttivät niitä suihkuun. Eläimistä pidettiin hienosti huolta aktiivisten eläintenhoitajien toimesta, joilla työsarkaa riitti.

Hiilen sidonta oli myös kuuma aihe. Suomen päästöt ovat maailman mittakaavassa noin 0,1 prosenttia ja siitä noin puolet sitoutuu takaisin metsiin. Suomi on yksi harvoista maailman valtioista, joka on vähentänyt päästöjään. Siitä huolimatta tuntuu, että olemme maailman pahis. Keskustelua Suomessa vetävät ideologit, joille mikään ei tunnu riittävän. Metsätaloudessa on tällä hetkellä monia tutkimuksia menossa, joissa voitaisiin myös talous huomioiden pienentää metsätalouden päästöjä. Tuloksia ei vain tule kovin nopeasti. Kuitenkin tiedetään, että hyväkasvuiset ja hoidetut nuoret metsät ovat hyviä hiilen sitojia. Monimuotoisuus ja hiilensidonta on melko haasteellista sovittaa yhteen, joten aina jää jossiteltavaa. Uutisia ovat vain, jos jollakin osa-alueella päästöt nousevat tai muuten ei onnistuta optimaalisesti. Messuilla oli useaan otteeseen esityksiä ilmastoon liittyen ja jäi se käsitys, että asia otetaan Suomessa vakavasti, toivottavasti Brysselistä ei tule asian tiimoilta ylitsepääsemättömiä vaatimuksia.

Kirjoittaja on metsäalan opettaja