Kolumni Loman ja kesän ajatuksia

Ei ole ollut ilmoissa valittamista viime päivinä. Toisaalta helteen vaarat ovat joillekin ihmisille realismia. Samoin pitkittynyt kuivuus on haitta maataloudelle. Odotellaan siis hieman viilenevien ilmojen lisäksi myöskin sadetta välillä, jotta sato-odotukset pysyvät vähintäänkin hyvinä.

Lomalaisella on monia ajatuksia ja suunnitelmia. Tutkimuksissa on todettu, että lomaan asetetaan lähes poikkeuksetta liiallisia odotuksia. Silloin vapaa-ajasta voi tulla myös stressaavaa suoritusta. Itse olen ajatellut, että sadepäivänä siivoan varastoa ja pilvipoudalla maalaan mökin seinää. Vaimoni kanssa aion lenkkeillä ja mökkeillä. Puita pitää myös laittaa mökillä vajaan, ovat jo talven olleet pressun alla. Luen myös vähän ja tapaan lapsieni perheitä ja lastenlastani sekä ystäviäni. Kaikessa aion kuitenkin toimia muistaen, että mitään ei ole pakko tehdä ja aikataulut ovat joustavia ja miellyttäviä, lomalle ominaisia.

On todella onni, että Suomessa voi liikkua vapaasti ja lähteä juuri sinne, minne haluaa ja milloin.

Tilanne Euroopassa ja maailmalla on saanut aikaan myös sen, että lomasuunnitelmia pitää vähän miettiä myös siltä kannalta, mitä kustannuksia lomailusta aiheutuu. Polttoaineiden hinnat ovat nousseet huimasti ja niin myös ruuan hinta. Syödä pitää aina, joten auton käyttöä pitää miettiä tarkemmin. Loma ei välttämättä tarjoa kaikille mahdollisuuksia vapaasta ajasta huolimatta, sillä pienituloisimpaan viidennekseen kuuluvien tuloista yli puolet menee asumiseen ja ruokaan. Tässä poliittisilla päättäjillä on tekemistä, jotta asia korjaantuu.

On todella onni, että Suomessa voi liikkua vapaasti ja lähteä juuri sinne, minne haluaa ja milloin. Vapautta ja rauhaa ei aina muista arvostaa silloin, kun se on jokapäiväistä. Tässä tulee tietenkin mieleen Ukrainan tilanne. On käsittämätöntä, että jonkun kansakunnan kohdalle tulee tuollainen kohtalo. Suomalaisten auttamisen tahto on tässä tilanteessa ollut ihailtavaa. Ajatus auttamisesta on kesäisen lämmin.

Kirjoittaja on Seinäjoen kaupunginvaltuutettu ja Törnävän koulun rehtori