Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Yhteinen hyvä ja sen arvo

Tangomarkkinoilla annettiin syytä juhlaan erityisesti paikallisille, kun maakunnan oma hurmuri, Keijo Hietikko, lunasti itselleen ansaitusti tangokuninkaan kruunun. Toivottavasti muutkin nauttivat olostaan pienestä sateesta huolimatta, tangon raikuessa Seinäjoen keskustassa koko loppuviikon. Sunnuntaina karavaanarit tekivät lähtöä ja iltalenkillä ollessani, ilokseni huomasin heidän jättäneen jälkeensä siistit nurmikot uimahallin takapuistoon ja lähiympäristöön.

Kaikki eivät ole jättäneet taaksensa siistiä jälkeä eikä yhteisen hyvän kunnioittaminen ole jokaiselle valitettavasti tuttu käsite. Vuosi toisensa jälkeen uutisoidaan, kun jokin yhteisillä verovaroilla ja kaikille vapaasti käytössä oleva paikka tai esine on rikottu. Pahimmassa tapauksessa kökkäporukan ja varainkeruun tuloksena rakennetut paikat kokevat tylyn kohtalon, jonka tekijöitä emme saa koskaan oikeuden eteen. Kaikki muistavat Joupiskan surullisen Lepakkolaavun polttotapauksen ja useat kerrat, kun uimarannoilla on tuhottu jotakin kaikille iloa tuottavaa. Usein vielä tuhotyöt ovat tapahtuneet täysin tietoisesti ja tahallaan tekijän toimesta. Harvoin sitä tulee rikottua jotain isompaa niin, ettei sitä tarkoita.

Tällaisissa tapauksissa mietityttävät tekijän motiivit: Mikä saa tahallaan rikkomaan muiden omaa? Onko se sitten porukan yllytys, statuksen osoitus vai pahan olon purkaminen, kuka tietää. Uskon, että yhteisen hyvän kunnioittamisen oppiminen lähtee jo kotoa. Jos ymmärrämme kaiken vaivan ja resurssit asioiden takana, emme oletetusti halua rikkoa vaivoin saavutettua. Emmehän me omaa puhelintakaan heitä venereissulla järveen ihan vain huvin vuoksi, sillä tiedämme, että se tulee korvata uudella.

Toivottavasti festarikansan siisti käyttäytyminen jatkuu, kun voimme kääntää katseet jo seuraavan viikonlopun rientoihin. Vauhtiajot valtaavat Seinäjoen keskustan 19. kertaa, vaikka itse autopuolen tapahtuma on tuttu kansalle jo vuosikymmenten takaa. Moottoriurheilun nälkäistenkin tarpeet tulevat tyydytetyksi jälleen kahden vuoden tauon jälkeen. Muistetaan nauttia kaikesta yhteisesti hankitusta ja pidetään huolta, että muutkin tekevät niin. Loppujen lopuksi tulee vain ampuneensa itseään jalkaan, jos joskus huomaakin kaipaavansa takaisin tahallaan rikkomaansa.