Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Viljelijä ei ole sosiaalitoimisto

Kotieläintuotannon kustannuskriisi on jatkunut kuukausia. Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan vaikutukset tuotantopanosten maailmanmarkkinaan eivät helpota suomalaisen ruoantuotannon tilannetta.

Elintarviketeollisuus vaati keväällä kauppaa avaamaan sopimukset, jotta kohonneita kustannuksia saataisiin läpi kuluttajahintoihin ja etenkin kaupan ottamaan siivuun asti. Jalostajasta riippuen tuottajien saamaan hintaan on tullut joko vähän tai ei ollenkaan korotuksia. Omalla kohdallamme sianlihan tilityshinta on noussut kevään aikana noin 50 senttiä kilolta. S-kaupan johtoporras kertoo mediassa, että kauppa ei voi hintoja enempää korottaa.

Inflaatio laskee rahan reaalista arvoa ja syö ostovoimaa. Samalla rahamäärällä ei saakaan enää ostettua yhtä paljon tavaroita, palveluita ja ruokaa. Ruoka on usein ensimmäinen asia mistä kaiken kokoiset kotitaloudet pyrkivät säästämään. Sitä kun ostetaan vähintään kerran viikossa ja syödään monta kertaa päivässä, niin onko ihme, että huomio kiinnittyy siihen ensimmäisenä?

Mikä avuksi?

Hyvä ystäväni Kurikasta, sikayrittäjä hänkin, sanoi osuvasti: viljelijä ei ole sosiaalitoimisto.

Jos ruoan kuluttajahinta nousee liian korkeaksi eikä tuottaja silti saa omaa osaansa, tarvitaan apuun valtiota. Ainakaan nykyisellä lainsäädännöllä valtio ei kuitenkaan voi pakottaa tuottajan osuutta isommaksi.

Apuun tulee paljonpuhuttu 300 miljoonan huoltovarmuuspaketti. Vai tuleeko?

Huoltovarmuuspakettiin kuuluu sikasektorin osalta sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettu tuki. Tukitaso lasketaan vuoden 2007 tuotannon laajuuden (eläinten viitemäärien) mukaan. Meillä oli silloin emakoita 150 ja lihasikoja 800, nyt 300 ja 1800. Erotus on kymmeniä tuhansia euroja. Esimerkiksi puutarhatuotanto saa tukea nykyisen tuotantolaajuuden mukaan.

Epätasa-arvoisuus ja suoranainen epäreiluus johtuu siitä, että valtion ylityöllistetyt virkamiehet eivät ehdi laskemaan tukia nykytason mukaan. Tuottaja kyllä ilmoittaa sikamääränsä Ruokavirastolle neljännesvuosittain eli tieto, mihin laskelmat perustuisivat, virastolla kyllä on.

Ruokatieto Yhdistys ry:n teettämän kyselyn mukaan reilu puolet kuluttajista luottaa ruuan riittävän kaikille kriisitilanteissa. Lähes 90 % katsoo, että kotimainen ruuantuotanto on tärkeää huoltovarmuuden kannalta. Kuka siitä pitää huolen?

Sikayrittäjä Ilmajoelta