Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Ylpeys ja ennakkoluulo

Pohjanmaan lakeuksilla on kevään ja kesän aikana järjestetty Pride-tapahtumia Seinäjoella, Kokkolassa, Lapualla ja Vaasassa. Tapahtumat ovat saaneet pääosin hyväksyvän vastaanoton ja runsaan osallistujajoukon. Toki tapahtumat ovat aiheuttaneet myös paheksuntaa ja hyökkäävää käytöstäkin. Ikävänä esimerkkinä Lapuan tapahtumat, vaikka suoranaista uhkaa ei järjestäjiin ja osallistujiin kohdistunutkaan. Virkavalta ja päättäjät suhtautuivat kuitenkin tilanteeseen vakavasti ja ilmaisivat, että kaikilla on oikeus ilmaista itseään kokematta häirintää.

Meillä kaikilla on ennakkoluuloja. Se on ihan luonnollista, sillä vieraan pelko on varoittanut vaarasta. Ajan myötä uteliaisuus on voittanut ennakkoluulon ja vieras on muuttunut tutummaksi. Olemme oppineet tunnistamaan ja erottamaan aidot uhat uusista mahdollisuuksista. Pohjanmaalla vaalitaan perinteitä ja kulttuurillisesti vieraat ilmiöt hämmentävät. Maailma muuttuu nopeasti ja tuntuu, ettei yksilönä kykene kaikkea käsittelemään, saati hallitsemaan. Alitajuntamme reagoi varoittamalla uhasta.

Pohjanmaa kuuluu kaikille!

Toisaalta pohjalaisuuteen kuuluu myös yritteliäisyys ja uteliaisuus. Täällä on tavattu ottaa härkää sarvista ja oppia tekemällä. Uskon, että uteliaisuus voittaa jälleen vieraan pelon ja opimme käsittelemään myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen moninaisuutta. Osaltaan tätä auttaa Seinäjoen kaupungin Lapsiystävällinen kunta -toimintasuunnitelma, jonka tavoitteena on muun muassa ehkäistä syrjintää pyrkimällä vaikuttamaan kuntalaisten asenteisiin.

Pohjanmaalla ollaan ylpeitä siitä, että sanotaan suoraan. Sanotaan siis: erilaisuus ei ole uhka vaan mahdollisuus. Pohjanmaa kuuluu kaikille!

Kirjoittaja on Seinäjoen Vasemmiston puheenjohtaja