Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Erilaisia, mutta samanlaisia

Sinä ja minä, naapurin Pertti ja kiinalainen ystäväni Xu. Mikä meitä yhdistää? Olemme taustoiltamme erilaisia, mutta silti samanlaisia. Kaikki ihmiset ovat pohjimmiltaan samanlaisia, sillä lopulta me haluamme samoja asioita isossa mittakaavassa.

Minua varoiteltiin kulttuurishokista ja ihmisten erilaisuudesta, kun 17-vuotiaana lähdin yksin viettämään vaihtovuottani Yhdysvaltoihin. Olin tietenkin varautunut pahimpaan, luullen, että amerikkalaiset söisivät eri ruokaa kuin mihin olin tottunut, pukeutuisivat eri tavalla ja puhuisivat kummallisesti. Oletin, että nuoret olisivat todella erilaisia kuin minä, että meillä ei varmaan olisi paljoa yhteistä.

Olin täysin oikeassa; host-perheeni tilasivat pitsaa kotiin neljä kertaa viikossa, he puhuivat small talkia, mihin en ollut tottunut ja koulussa sai käyttää vain yli polven mittaisia shortseja. Yksi perheistäni edusti täysin eri uskontokuntaa kuin tottumani. Mutta samaan aikaan olin myös täysin väärässä. Nuoret olivat pohjimmiltaan samanlaisia kuin minä. Monet halusivat kuulua joukkoon, mutta olla omia itsejään. Halusivat nauttia elämästä ja lintsata tunneilta kahville Starbucksiin. Menestyä tulevaisuudessa ja löytää onnen elämäänsä.

Vuoden isoin opetus oli, että pohjimmiltaan me kaikki haluamme samoja asioita. Ihmiset ovat samanlaisia kaikkialla maailmassa. Toki kulttuurit, tavat, luonteet ja suuntautumiset ovat kaikki uniikkeja, siinä suhteessa kukaan ei ole samanlainen, eikä kuulukaan olla. Mutta tämän ajan yhteiskunnan polarisaation takana kaikki haluavat vapauden olla omia itsejään. Kaikki haluavat ja ansaitsevat olla onnellisia, mitä se ikinä kenellekin tarkoittaa. Kaikki haluavat lopputuloksen olevan sama, se tie miten sinne päästään on kaikilla erilainen.

Vuoden toinen oivallus oli, että erilaisten ihmisten tapaaminen antaa perspektiiviä. Kaikilta voi oppia jotain ja siinä suhteessa ihminen ei ole koskaan valmis. Jos en olisi koskaan viettänyt tuota vuotta kaukana kotoa, en osaisi arvostaa kotia samalla tavalla. En osaisi olla yhtä suvaitsevainen ja ymmärtäväinen erilaisuutta kohtaan. Kun on nähnyt jotain erilaista, sitä ei enää pelkää tai syrji.