Kolumni Pride-kuukausi on ohi, kauan eläköön pride

Kesäkuussa juhlittiin Pridea. Pride on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksien juhla - vallankumous joka tähtää siihen, että yhteiskunta hyväksyy jokaisen omana itsenään. Helsinki Pride-yhteisön verkkosivujen mukaan “Jokaisen tulee olla yhteiskunnan ja lainsäädännön edessä tasavertainen seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä ja sukupuolen ilmaisusta riippumatta.”

Näistä tavoitteista on taas moni loukkaantunut. Toivon, että nämä henkilöt lukevat yllä olevat tavoitteet uudelleen. Jos ihmisten tasavertainen kohtelu häiritsee, suosittelen arvioimaan omia arvoja uudelleen.

Moni on myös kyseenalaistanut Priden tarpeellisuuden kertomalla, että Suomen laki kieltää syrjinnän. Moni on kysynyt, miksi juuri sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä pitää juhlia, miksei heteroja. Aika harvoin tuntuu, että kysyjä oikeasti tahtoo kuulla vastauksen ja perustelut, joista olisi valmis oppimaan. Tahdon silti vastata.

Otan esimerkiksi itseni. Voin kulkea kaupungilla puolisoni kanssa käsi kädessä, pysähtyä vaikka pussailemaan, ilman pelkoa nimittelystä, häirinnästä tai väkivallasta. Nuorena saatoin kertoa ihastukseni kohteista kavereille ilman pelkoa. Käyttäytymiseni vastaa suurin piirtein sitä, mitä yhteiskunta minulta fyysisten ominaisuuksieni perusteella odottaa.

Kaikilla ei ole näitä etuoikeuksia. Moni nuori pelkää näyttää todellisen itsensä, koska pelkää ventovieraiden, ystävien ja jopa oman perheen reaktiota. Pelko ei ole turhaa. Vaikka syrjintä on Suomen laissa kiellettyä, kohtaavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat henkilöt THL:n mukaan muita enemmän väkivaltaa ja häirintää. Syrjintä ja sen pelko voivat myös estää väkivaltaa kokenutta hakemasta apua, eikä edes viranomaisiin ole helppo luottaa.

Pride on olemassa siksi, etteivät sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeudet vielä toteudu. Pride voi helpottaa esimerkiksi sateenkaarinuoren kokemaa ulkopuolisuuden tunnetta niin, että on taas hetken helpompi hengittää. Hän näkee, ettei ole yksin, eikä ole oikeastaan niin erilainen.

Vaikka Pride ei ole meille heteroille suunnattu, se muistuttaa meitä käyttämään etuoikeutettua asemaamme muiden auttamiseen.

Kirjoittaja on Lakeuden Vihreät Naiset ry:n puheenjohtaja ja Seinäjoen kaupunginvaltuutettu

Etusivulla nyt

Luetuimmat