Kolumni Talousarvioiden kimppuun

Valtuustojen syyskausi alkaa olla oven takana. Samalla alkaa talousarviovalmistelu lautakunnista aina valtuustoon saakka. Kevään ja kesän aikana harppauksin kasvanut inflaatio tuo ihan uuden haasteen kunnille.

Vielä tovi sitten ensi vuotta katsottiin toiveikkain silmin. Hyvinvointialueet ottavat tehtäväkseen sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen. Tämän piti tuoda parempaa ennakoitavuutta kuntatalouteen, kun vauhdilla kasvaneet sotemenot ovat isommilla harteilla tästä eteenpäin. Kuitenkin tänä päivänä tulevan ennustaminen on entistä hankalampaa. Hurja kustannusten kasvu ja reilut palkkaratkaisut pistävät laskelmia uusiksi.

Hyvinvointialueiden aloittaessa veroprosentit on naulittu paikalleen ensi vuodeksi. Ei huono asia ollenkaan, mutta pelimerkit ovat sitä myöden lähinnä menopuolella. Tulojakin pitää pystyä kasvattamaan, mutta se on pitkänjänteistä työtä. Omaisuuserien myyminen taasen on vain hetken lohtu.

Kun korkomenot alkavat kasvamaan on se kaikki pois palveluista. Tästäkin syystä velkaantumiseen on kiinnitettävä huomattavasti enemmän huomiota kuin viime vuosina.

Tänä vuonna olemme jo nähneet hurjia kasvuja rakentamisen kustannuksissa. Nämä 20-35 prosentin ylitykset suunniteltuun investointimäärärahaan ovat pakottaneet tekemään roimia lisätalousarvioita ja jopa pistäneet projekteja uudelleenarviointiin. Kohteen uudelleenarviointi ja kenties uudelleensuunnittelu tuo uusia kustannuksia. Ennakointi ja maltti on nyt kaikki kaikessa talousarvion investointeja laadittaessa.

Tärkeitä investointeja tuleville vuosille riittää. Alkuperäisillä investointirahoilla ei saa enää samaa kuin vuosi sitten. Realistinen budjetointi investoinneissa tarkoittaa joko listan lyhentämistä tai vähintäänkin tulisi laittaa päättäjät puntaroimaan tarvitaanko tämä kaikki tässä ja nyt – voitaisiinko jotain lykätä? Silmät kiinni eteenpäin ajetaan takuulla ahtaammalle, kun huomataan etteivät rahat riitä.

Kunnatkin ovat päässeet nauttimaan pitkään olemattomista koroista. Tämä lysti alkaa kuitenkin olla takana päin ja rahalla on jälleen myös hintansa. Kun korkomenot alkavat kasvamaan on se kaikki pois palveluista. Tästäkin syystä velkaantumiseen on kiinnitettävä huomattavasti enemmän huomiota kuin viime vuosina.

Viisautta ja ennen kaikkea malttia kuntien päättäjille tulevaan syyskauteen. Vastuuta on kannettava vaikeinakin aikoina.

Kirjoittaja on Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja