Kolumni Yrittäjän jaksaminen ja sosiaaliturva on kuuma peruna

Kun ryhdyin yrittäjäksi ja huonekalukauppiaaksi aviomieheni kanssa 27 vuotta sitten, astuin täysin tuntemattomaan maailmaan. Silloin 27-vuotiaana tuoreena äitinä en osannut edes kuvitella, että tulisin tekemään tätä työtä koko lopun työurani. Mikä ei toki vieläkään ole kiveen hakattu totuus, mutta yksi tavoite kuitenkin. Kun on ollut yrittäjänä näinkin pitkään, niin olisi aika vaikea nähdä itseään enää palkansaajana toisen palveluksessa. Silloin kyllä tietäisi milloin on palkkapäivä ja saisi varmasti pitää ansaitsemansa vapaa- ja lomapäivät.

Yrittäjien jaksaminen ja työkykyisenä pysyminen on asioita mitkä mietityttää minua Seinäjoen Yrittäjänaisten puheenjohtajana todella paljon. Tämä asia nousee erityisesti näin loppukesän kynnyksellä mieleen. Kun mietin omia ja yrittäjä kollegojen pitämättömiä kesälomia. Toki on joukko myös niitä yrittäjiä, jotka onnistuvat lomia pitämään. Paljon on myös pien- ja yksinyrittäjiä joilla ei lomaa vain yksinkertaisesti ole mahdollista järjestää, sillä sen pitäminen tulee liian kalliiksi, jos laittaa yrityksen ovet kiinni. Kulut juoksee lomankin ajan ja niihin on saatava katetta.

Tällä hetkellä kiihkeää keskustelua somessa aiheuttaa yrittäjien eläkevakuutusmaksut ja niihin Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän hätäisesti ehdottamat muutokset. Suurimpana ongelmana maksujen kaavailtuihin nostamisiin ja tarkistamisiin on tapa miten YEL-työtulon maksut määräytyisivät, toimialojen mediaanipalkkojen mukaan. Sillä yrittäjät harvoin pystyvät maksamaan itselleen palkkaa yhtä paljon, kuin saman alan palkansaajat, ilman yrittämisen riskejä.

Myöskään ajankohta tälle ei ole nyt oikea inflaatiokehityksen, koronakriisin ja Ukrainen sodan kurittamille yrittäjille.

Toki on tärkeää jokaisen pitää huolta, että turvaa riittävillä toimilla tulevat eläkkeensä. Hyvä on myös muistaa, että YEL-vakuutus antaa eläkkeen lisäksi myös sosiaaliturvaa sairauden, työkyvyttömyyden, vanhemmuuden ja perhe-eläkkeen osalta. Työttömyyskassan jäsenille se antaa turvaa myös työttömyyden varalta.

Paljon on yrittäjällä näitä vähemmän mukavia velvotteita ja byrokraattista raportointia. Silti yrittäminen on vain niin mukavaa ja antoisaa hommaa, kun saa ihania ja mielenkiintoisia asiakkaita kohdata. Itsensä jatkuva kehittäminen osallistumalla eri koulutuksiin, pitää mielen virkeänä ja avoimena. Verkostoitumisesta muiden yrittäjien kanssa saa myös valtavasti lisää voimaa ja upeita ystäviä. Siksi siis olen yrittäjä!

Ihanaa ja aurinkoista syksyn alkua kaikille, muistetaan liikkua ja levätä kun siihen on pienikin hetki aikaa!

Kirjoittaja on yrittäjä sekä Seinäjoen Yrittäjänaisten puheenjohtaja