Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Yrittämiseen paras

Seinäjoki on yrittäjien kaupunki, Etelä-Pohjanmaa yrittäjien maakunta. Seinäjoen seutukunta on valittu useamman kerran, viidesti peräkkäin, Suomen yrittäjämyönteisimmäksi alueeksi Elinkeinoelämän keskusliiton tekemässä kuntaranking-selvityksessä. Suomen Yrittäjien kyselyn tuloksena Seinäjoki on nimetty Suomen yrittäjämyönteisimmäksi isoksi kaupungiksi muutamaankin kertaan. Kun keskustelee paikallisten yrittäjien kanssa, kaupungin päätöksenteon myönteinen asenne yritystoiminnan vahvistamiseksi esimerkiksi kaavoituksen kautta on tunnistettu seikka. Samoin kiitosta annetaan paikallisten yritysten neuvonta- ja tukipalveluille. Aloittava yritys saa apua byrokratian haasteisiin ja ohjausta rahoituksen hakemisessa. Palveluilla on kysyntää, sillä uusia yrityksiä nousee seudulle kymmeniä vuosittain.

Ei tartte auttaa.

Yrittäjyys lähtee asenteesta ja eteläpohjalaisesta perusluonteesta. Ei tartte auttaa. Samaa asennetta on meissä kaikissa lakeuden kasvateissa ja siksi arvostus yrittäjyyttä kohtaan maakunnassa niin voimakkaana ilmenee.

Eteläpohjalaisten itsellinen luonne taipuu hyvin yksinyrittäjyyteen. Yrittäjyyden kautta elätetään itsensä ja oma perhe. Itse kun tekee, priimaa pukkaa tulemaan. Omasta tekemisestä ollaan itsekseen syystäkin ylpeitä. Samaan aikaan yrittäjät ovat turhan vaatimattomia. Menestyksen avain voi olla oman osaamisen esiin nostaminen ja ensi alkuun sen tunnistaminen. Usein jää näkemättä oman tuotteen tai palvelun mahdollisuudet, kun omaan tekemiseen suhtautuu arkipäiväisesti. Usko omaan tekemiseen tarttuu ympäröiviinkin, sanotaan.

Yritystoiminta kohtaa yhteiskunnassa alati lisääntyviä paineita ja vastuuta, joihin vastaaminen vaatii perehtyneisyyttä monella osa-alueella. Yrittäjän pitää olla yhtä aikaa myyntimies, tuotekehittäjä, verotuksen asiantuntija, juridiikan taitaja, talouden ja henkilöstöhallinnon mestari. Ei ihme, jos kasvuhalua toiminnan laajentamiseksi puuttuu. Se on seikka, josta maakunnan yrittäjyyttä moititaan. Yritysten kasvuhalua hillitsee tehokkaasti suomalainen byrokratia ja yhteiskunnalliset rakenteet. Puhumattakaan siitä, miten iso taloudellinen riski kasvu on. Huoli yrittäjien toimintaedellytyksistä muuttuvassa maailmassa lisääntyvien paineiden alla on aiheellinen, etenkin koronan ja Ukrainan sodan aiheuttaman kriisin myötä.