Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Ruoka ja lämpö arvossaan

Viilenevien kelien myötä vallitsevassa energianhintatilanteessa takkatulen lämpö on useissa kodeissa nyt haluttu asia. Paikallisten klapien myyjien varastot tyhjenevät ennätystahtia, kun yleensä vain kotoisan tunnelman virittelyksi satunnaisesti puuta polttavat omakotitaloasukkaat hamstraavat nyt puuta talven varalle tosissaan, lämmöntuotto mielessään. Puun arvo nähdään uusin silmin. Muistetaan arvostaa sitä, että Suomessa uusiutuvaa energiaa kasvaa metsät vihreänä kotien tarpeeseen. Maakunnastamme ei polttopuu lopu, siitä kertovat Suomen Metsäkeskuksen uusimmat tilastot taimikoiden ja nuorten metsien hoidon tilasta. Eteläpohjalaiset näyttävät metsänsä unohtaneen, ja se unohdus maksaa tulevaisuudessa paljon. Rästissä on valtavat määrät metsien hoitotöitä, jälleen edellistä vuotta enemmän. Sen työn sivutuotteena kertyisi poltettavaa.

Voimme poliittisin päätöksin itse vaikuttaa siihen, kumpaan porukkaan kuulumme.

Maatalousyrittäjät koittavat saada syksyn sadon korjattua sadekuurojen alati keskeyttäessä puinnit. Maakunnassa ajellessa peltoaukeilla näkyy paikoin melkoisia uria ja painaumia, kun puimurit ovat kyntäneet syvällä vettyneessä multamaassa. Edelleen vaikeutuva maailmanpoliittinen tilanne viestii ruokaturvan merkityksestä. Ilmastonmuutos on maalannut uhkakuvia ruuantuotannon haasteista lähitulevaisuudessa, mutta yhtäkkiä olemme akuutisti asian äärellä. Asiahan on niin, että jossain ruoka tässä maailmassa loppuu kriisien alkuvaiheessa, ja jossain se loppuu viimeiseksi. Kansana voimme poliittisin päätöksin itse vaikuttaa siihen, kumpaan porukkaan kuulumme.

Kaiken korkean elintason myötä saavutetun yltäkylläisyyden keskellä ihmisten mielissä on nyt kysymyksiä siitä, miten tulevan talven ajan lämmitän kotiani, maksan bensani ja ruokani. Perusasioiden äärelle palaaminen on tapahtunut niin rajulla vauhdilla, että tässä syyskuun ensimmäisten pakkasöiden jälkeisinä aamuina tuntuu mahdottomalta ajatus siitä, että 2020-luvun Suomessa puhutaan sähkövirran katkaisemisesta sitä säästääksemme. Perusasioiden arvostuksen keskellä huomataan, että omavaraisuus pienessäkin mittakaavassa, punainen tupa ja perunamaa, ei olekaan vain menneiden aikojen romantisoitu kuva tavasta elää.