Kolumni Hiljaiset haaveet todeksi

Viisitoistavuotiaana, koulukiusattuna yksinhuoltajaperheen lapsena, toistelin itselleni usein, että tulevaisuus olisi toisenlainen. Kunhan vain jaksaisin tämän hetken yli ja suorittaisin lukion kunnialla, pääsisin pois tästä kamalasta kaupungista. Ja näin kävi. Kun lukio päättyi, muutin kiireellä pääkaupunkiseudulle, jossa sain tutustua itseeni uudelleen. Löysin itsestäni vahvan, innostuvan ja herkän nuoren naisen, joka kaipasi elämään merkitystä.

Pitkän pohdinnan jälkeen huomasin kaipaavani takaisin teatterin pariin ja muutamaa vuotta myöhemmin löysin itseni teatteriopintojen parista. Samalla haaveilin tulevaisuudesta. Oma teatteri ja ravintola olivat haaveita, joita en uskaltanut sanoa ääneen. Ja hiljalleen syntyi myös pieni haave palata kotiin.

Nyt, kymmenisen vuotta myöhemmin, huomaan hiljaisten toiveiden todella toteutuvan. Teatteri Hysteria on ponnistanut muutamassa vuodessa Seinäjoen toiseksi teatteriksi ja olen kuullut jopa kaupungista puhuttavan teatterikaupunkina. Viikon päästä toinen toive konkretisoituu, kun avaamme Piirille ravintola Verstaan teatterin yhteyteen.

Olen rakastunut Seinäjokeen uudelleen. Nyt voin nähdä kaupungin ja sen ihmiset ilman pelkoa ja voimattomuuden tunnetta. Kaupungin uniikki historia ja sen suoraselkäiset sekä vahvat ihmiset ovat luoneet Seinäjoesta minulle kodin, jota viisitoistavuotiaalla itselläni ei ollut. Ajaessani Piirin portista sisään, tunnen syvää rauhaa ja osallisuuden tunnetta. Saapuessani töihin, ihmettelen, miten ihmeessä olen ansainnut työn, josta nautin sekä työkaverit, joita ihailen ja kunnioitan.

Piirin miljöö ja sen historia ovat ainutlaatuinen osa Seinäjoen historiaa. On todella etuoikeutettu olo olla mukana luomassa Piiriä kohti sen tulevaisuutta. Joka viikko etsin elämästäni asian, josta olen kiitollinen. Näin lupasin aikoinaan viisitoistavuotiaalle itselleni, mikäli selviäisin. Tällä viikolla se on Ravintola Varickon lahjakkaat Viivi ja Rami, joiden kanssa on ilo aloittaa tämä uusi elämänvaihe uuden ravintolan kanssa. Ja se on myös upea Hysterian porukka, jonka kanssa jokainen päivä on täynnä naurua. Me haluamme toivottaa sinut tervetulleeksi ravintola Verstaaseen sekä Teatteri Hysterian Juokse vaimosi edestä -esityksiin. Me teemme oman osamme, että sinäkin rakastut. Seinäjokeen, Piiriin ja meihin.

Kirjoittaja on teatteriohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä