Kolumni Sadonkorjuuaika

Kesä mennä heilahti ja viljat tuleentuivat korjuukypsiksi. Ennakoitu huippusato ei kuitenkaan ole toteutumassa, kiitos loppukesän sateiden.

Ne pellot, jotka on saatu puitua antavat kuitenkin keskimääräisen sadon ja siihen saa olla tyytyväinen. Olen luottavainen siihen, että Suomi säilyttää omavaraisuuden ruuassa tulevana vuonna. Euroopan laajuisen kuivuuden vuoksi tämän asian merkitys korostuu.

Ennen kesätaukoa Seinäjoen valtuusto ehti tehdä vuoden merkittävimmän päätöksen myydessään perhepalvelukeskus Aallokon kiinteistökehityshankkeen yksityiselle rahastolle.

Kauppasumma on yli 20 miljoonan euroa. Tällaista tilkettä kaupungin kassa tarvitseekin samalla kun riskit vähenevät. Muilta osin Seinäjoen talousluvut ovat mollivoittoisia, kun menokehitys laukkaa kilpaa inflaation kanssa.

Myös sähkönjakelun kriisitilanteiden suunnitelma päivitetään kaupungilla.

Inflaation yhtenä vauhdittajana on energian hinta, mikä vaikuttaa lähes kaikkien tuotteiden hintaan. Seinäjoen Energiakin joutui nostamaan sähkön hintaa tasolle 10 snt/kWh. Korotus on iso, mutta Suomen tasolla hinta on halpa. Halpuuden huomasi jopa MTV3 uutisetkin.

Hurjia korotuksia on tehty muualla, mm. Kokkola nosti eräänkin sähkötuotteensa hinnan 46 snt/kWh tasolle. Kuluttajille tämä on haaste, mutta myös kaupunki on iso energian kuluttaja ja energialla on merkittävää budjettivaikutusta.

Keskustan kaupunginhallitusryhmä esittikin, että Seinäjoella käynnistetään energian säästötoimien valmistelu. Asia tulee myöhemmin päätöksentekoon, mutta tavoite on selvittää miten paljon eri toimilla voi säästää. Keinovalikoimassa on esim. julkisten tilojen huonelämmön lasku.

Myös sähkönjakelun kriisitilanteiden suunnitelma päivitetään kaupungilla. Toivotaan kuitenkin, ettei sitä tarvita käytännössä.

Putin ei lähetä eurooppalaisia Siperiaan, vaan haluaa Siperian pakkaset koteihin sekoittamalla kaasukatkoksilla energiamarkkinat. Energia ja ruoka hallitsevat maailmaa, vaikka näiden merkitystä teknohypen keskellä ehdittiin jo vähätellä.

Uusiutuvan energian ratkaisut ovat keskiössä joka suunnalla. Atrian Nurmon tehtaan suunnallekin on vireillä aurinkopaneelikentän kupeeseen iso biokaasulaitos. Energian lisäksi laitos tuottaa hajutonta kierrätyslannoitetta. Investointi odottaa vielä viimeistä päätöstä. Toivottavasti se saadaan pian.

Kirjoittaja on aluevaltuutettu, Seinäjoen kh 1.vpj