Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Valokuitua kaikelle kansalle

EU on asettanut tavoitteeksi saattaa jäsenvaltioidensa kansat nykyaikaisten tietoliikenneyhteyksien pariin aikataululla, jota Suomessa ei tulla ikipäivänä savuttamaan.

Suomen pohjanoteeraus on Etelä-Pohjanmaa, jossa valokuitukattavuus ultranopean laajakaistayhteyden (yli 100 Mbit/s) osalta jää kauas tavoitteista. Edes tätä heikompien nopeuksien osalta ei päästä lähellekään tavoitteita. Samaan aikaan maakunta painii väestökadon, työntekijäpulan ja yritystoiminnan kehittämisen haasteiden kanssa. Miten tehdä eteläpohjalaisista kunnista houkuttelevia uusille asukkaille, joille etätyökulttuurin edistysaskelien myötä nyt avautuu mahdollisuus toteuttaa unelma punaisesta tuvasta ja perunamaasta pikku kylällä, kaukana suurkaupunkien hälinästä?

Se tehdään valokuidulla. Maaseudun rauhaan muuttoa harkitseva selvittää ensiksi, tuleeko torppaan sähkö, vesi ja valokuitu.

Kun perheessä on useita tietoliikenneyhteyksien kautta arkeaan pyörittäviä jäseniä, mobiiliyhteyksien kautta tapahtuvan tiedonsiirron kapasiteetti ei mitenkään riitä tarjoamaan riittävästi kaistaa kaikelle edestakaisin virtaavalle datalle. Ilta-aikaan, kun koko kylä nojaa samaan mastoon, tieto ei juuri liiku. Yhteydet pätkivät, tekeminen on hidasta ja palveluiden käyttö mahdotonta.

Yhteiskunta on siirtymässä SOTE-palveluita myöden voimakkaasti verkkoon. Etälääkärit ovat lähitulevaisuutta. On käymässä niin, että palvelut on siirretty verkkoon, mutta kuntalaisilla ei ole mahdollisuutta niiden äärelle päästä. Yhteiskunnassa rakennetaan nyt kaikki laajakaistan, käytännössä valokuidun, varaan. Jonkun pitää rakentaa itse valokuituverkkokin.

Kuten Suomessa aina, myös valokuituhankkeissa byrokratia kukkii. Sääntely ja määräykset haastavat toteutusta. Kun vielä operaattoreiden keskinen kilpailu sekoittaa pakkaa, syrjäseutujen pääseminen valokuituun kiinni näyttää hyvin monimutkaiselta. Toivottavasti lainsäädännöllä löydetään keinot helpottaa ja nopeuttaa yhteiskunnan kannalta aivan keskeisen rakenteen kehittymistä. Vähintä mitä kustannusten säästämiseksi voidaan vaatia on se, että maaseudulle sähkökaapelia vedettäessä vedetään automaattisesti samaan ojaan valokuitukaapeli. Sitäkin on nähty, että alueella kaivetaan ensin ojaa yhden kaapelin tarpeisiin ja parin kuukauden päästä kaivetaan viereen toista.

EU ja valtio pyrkivät tukemaan kuntia valokuidun rakentamisessa. Mutta rahaa pitää löytyä itseltäkin. Seinäjoella on otettu maakunnan viimeisenä askel kohti EU:n elpymisvälineen kautta saatavan rahoituksen hyödyntämistä. Askel on markkina-analyysi, jolla selvitetään, kiinnostavatko alueet laajakaistaoperaattoreita bisnesmielessä, vai onko asutus niin harvaa, että on turvauduttava julkisen rahan kannustimeen.

Avaruuden pääkaupungissa suuri osa asukkaista elää laajakaistaverkon ulkopuolella. Edistyksellisen kehittyvän kaupungin on otettava bittiavaruus haltuun ja tarjottava asukkaille tasapuolisesti mahdollisuudet kulkea sen virrassa nykyajan vaatimusten mukaisesti.