Kolumni | Taide vetää puoleensa ja yhdistää

Tänä syksynä pimeä ei haittaa. Vesa-Pekka Rannikon pöllönmuotoiset Vahdit valaisevat Björkenheimintien kävelysillan lisäksi mielen. Valosuunnittelijan näkökulmasta ympäristötaideteos yhdistää taiteen ja tarkoituksen. Ilman taiteilijan, kulttuuripalveluiden ja kaupungin taidetyöryhmän näkökulmia Björkenheimin sillalla olisi tällä hetkellä todennäköisesti valaisimet, joita löytyy muualtakin katukuvasta.

Pöllöillä voi olla yllättävä vaikutus. Pöllöt ovat puheenaihe, joka näkyy sosiaalisessa mediassa ja lehtien palstoilla. Turistit ja kaupunkilaiset pysähtyvät sillalla ottamaan kuvia. Prosentti rakennuskustannuksista julkiselle taiteelle saattaa tienata itsensä moninkertaisesti takaisin. Julkinen taide on sijoitus jonka vaikutukset voivat olla kauaskantoiset. Kaupungin vetovoima kasvaa, koska kaupunkisuunnittelua ja valaistussuunnittelua lähestyttiin uudesta näkökulmasta.

Vahdit on loistoesimerkki onnistuneesta yhteistyöstä. Prosessiin tarvittiin asukkaita, taidetyöryhmän visio, näkemyksellinen taiteilija, sähkö- ja valaistusasiantuntijoita, asentajia ja perinteisen alumiinivalutekniikan taitajia. Taustamateriaaleina historialliset ja alueen luonnonympäristöstä tehdyt selvitykset toivat mukaan välillisesti lisää asiantuntijoita. Valoveistosten tuotantoon osallistui arviolta parikymmentä eri alan ammattilaista. Syyskuussa kaupungin nettisivuilla julkaistaan video, jossa tutustutaan Vahtien valmistukseen Rannikon työhuoneella ja Sinisalon taidevalimossa.

Kaksi vuotta sitten asukkaat vastasivat aktiivisesti kyselyyn, jolla kartoitettiin muistoja ja ajatuksia Björkenheimintien vanhasta sillasta ja sen ympäristöstä. Kyselyllä kerätty paikkatieto loi ainutlaatuisen lähtökohdan satavuotiaan sillan taideteokselle. Ympyrä sulkeutui, kun valmista teosta juhlittiin asukkaiden voimin Björkenheimin sillalla syyskuun alussa. Kiitos jokaiselle prosessiin osallistuneelle!

Seinäjoen kaupunki haluaa kuulla, mitä asukkaat toivovat julkiselta taiteelta. Kaupungin nettisivuilla on avoinna kysely, jolla kerätään tätä tärkeää dataa. Erilaiset näkökulmat ja osaajat ovat arvokkaita monimutkaisen maailman jäsentämisessä. Myös Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa voi nauttia monialaisen yhteistyön tuloksena syntyneistä tuotannoista, jotka ovat kuin pöllötkin - enemmän kuin osiensa summa.

Tervetuloa taiteen äärelle Björkenheimin sillalle ja Kalevan Navettaan!

Kirjoittajina Sanna Alasaari, kulttuuripalveluiden tilatuottaja Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa, toiselta ammatiltaan valosuunnittelija ja Maya Syrjälä, julkisen taiteen koordinaattori Seinäjoen kaupungin kulttuuripalveluissa

Etusivulla nyt

Luetuimmat